Vanja Pirc

 |  Mladina 27  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Tina Kolenik: V imenu ljudstva

Tina Kolenik: V imenu ljudstva
© Dejan Ulaga

Tina Kolenik: V imenu ljudstva, Galerija Kresija, Ljubljana

Vizualna umetnica, kostumografinja in performerka Tina Kolenik je novi projekt ustvarila iz vžigalic. V več tisoč urah, ki jih je vložila v ročno delo, je iz njih nastalo osem portretov – imitacije znanih zgodovinskih likov, vladarjev, od Nefretete do Elizabete I. (na fotografiji). Podobe so iz mnoštva vžigalic ustvarjene zato, ker paličice z vnetljivo glavo spominjajo na množico ljudi, ki je pogosto razumljena le kot sredstvo za doseganje različnih (dobrih in slabih) ciljev drugih. A vžigalice – tako kot ljudje – v sebi nosijo tudi ognjeni potencial.

18. festival fantastičnega filma in vina Grossmann, več prizorišč, Ormož in Ljutomer

09/07—16/07

Letošnji Grossmannov festival bo v znamenju Freddyja Kruegerja, ene največjih ikon grozljivega filma. Kot častna gosta ga bosta namreč obiskala igralec Robert Englund, ki je ta lik upodobil na filmskem platnu in bo zdaj dobil zvezdo na novem pločniku slavnih v Ljutomeru, ter Jack Sholder, režiser kultnega nadaljevanja Maščevanje v Ulici brestov. Festival, ki se bo v soboto, 9. julija, začel v Ormožu, v torek, 12. julija pa se seli v Ljutomer, sicer prinaša obsežen filmski in spremljevalni program, posebej se bodo poklonili tudi stoletnici filma Nosferatu. Obiščete lahko še znamenito zombi povorko, ki jo bo pospremil Zombi marching band, in Nočno moro v Ulici trte, v kateri se bodo spopadli vinarji in kraft pivovarji.

Film pod zvezdami, dvorišče Ljubljanskega gradu, Ljubljana

14/07—06/08

Dvorišče Ljubljanskega gradu se vsako poletje spremeni v kino na prostem, kjer si je mogoče ogledati aktualne filmske presežke. Tako bo tudi letos; po izboru Kinodvora bodo ob treh domačih filmih (Inventura, ki bo festival v četrtek, 14. julija, tudi odprl, Prasica, slabšalni izraz za žensko in Orkester) in koprodukciji Morena med drugim zavrteli tudi filme, kot so Drive My Car, Snežni leopard in Sladičeva pica.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.