STA

 |  Svet

Desničarski skrajnež priznal, da je lagal

Alex Jones po desetih letih potrdil resničnost pokola otrok v Newtownu

ss

Ameriški desničarski skrajnež in radijski provokator Alex Jones 
© Jared Holt / WikiCommons

Ameriški desničarski skrajnež in radijski provokator Alex Jones je v Austinu, kjer mu sodijo zaradi obrekovanja staršev leta 2012 v Newtownu pobitih otrok, v sredo prvič javno priznal, da je bil pokol na osnovni šoli Sandy Hook resničen in da ne gre za propagando nasprotnikov orožja, kot je vsa leta trdil v svoji radijski oddaji.

Jonesu grozi finančni propad, saj ga starša ene od žrtev pokola tožita za 150 milijonov dolarjev, to pa je le ena od tožb, ki so ga doletele zaradi njegovih izjav. Dve je doslej že izgubil.

Jones trdi, da gre za pravico govora, ki je zagotovljena po prvem amandmaju k ameriški ustavi, in lahko govori, kar hoče. Dolga leta je svoje poslušalce prepričeval, da je pokol 20 otrok in šestih učiteljev "izmišljotina levičarjev, ki želijo Američanom pobrati orožje". Otroci naj ne bi bili pobiti, starši pa so "plačani igralci".

V sredo pod prisego ni smel več lagati - na to ga je posebej opozorila sodnica - zato je priznal, da je bil pokol resničen. Starši pobitih ga tožijo skupaj z njegovim medijskim podjetjem z zvenečim imenom Sistemi svobode govora.

"Nenamerno sem sodeloval v zadevah, ki so žalili čustva teh ljudi," je priznal Jones in dodal, da je lagal tudi okrog drugih množičnih strelskih pokolov.

"Nenamerno sem sodeloval v zadevah, ki so žalili čustva teh ljudi."

Alex Jones,
populustični radijski voditelj 

Tožita ga Neil Heslin in Scarlett Lewis, katerih šestletni sin Jesse Lewis je bil leta 2021 ubit. Zanju opravičilo ni dovolj in vztrajata, da mora plačati skupaj s svojim podjetjem.

"On je začel s tem, jaz pa bom končal," je dejal Heslin, potem ko je na sodišču opisal dolga leta travme, najprej zaradi umora sina, potem pa še zaradi Jonesa, ki je s svojimi lažmi prepričal nestrpneže, da so staršem ubitih grozili z nasiljem.

"Zdi se mi neverjetno, da moramo to početi. Da te moramo prositi, da ne lažeš, da te moramo kaznovati," je Heslin dejal Jonesu in ga vprašal, ali res misli, da je igralec.

"Zdi se mi neverjetno, da moramo to početi. Da te moramo prositi, da ne lažeš, da te moramo kaznovati."

Neil Heslin,
oče ubitega otroka

Jones pa je za vse okrivil medije. "Ne pustijo mi, da vzamem svoje besede nazaj," je dejal. Pred leti se je dobesedno norčeval iz Heslina, ko je ta razlagal o bolečini, ko je držal v rokah truplo otroka s prestreljeno glavo.

Odvetnik tožnikov je Jonesa sesul z njegovimi lastnimi posnetimi besedami in ga večkrat ujel na laži glede izrečenih besed in tudi glede dejanskega finančnega stanja.

Druge družine pobitih ga posebej tožijo zaradi laganja o denarju, ki naj bi ga skrival s pomočjo slamnatih podjetij, potem ko je vložil prošnjo za stečajno zaščito svojega medijskega podjetja.

BPvFqAYD3us

GDKQCxM-VQ4

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.