STA

 |  Svet

Danska: »Vsi moramo še naprej podpirati Ukrajino – tudi z orožjem in denarjem«

Danska premierka Mette Frederiksen je poudarila, da se Ukrajinci po skoraj šestih mesecih vojne še naprej junaško borijo, a država v tej neenaki vojni ne more biti sama

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes posvaril svet pred jedrsko katastrofo, podobno tisti v Černobilu leta 1986. Prek video povezave ob začetku donatorske konference za Ukrajino v Koebenhavnu je dejal, da ima Rusija nuklearko v Zaporožju za talko in z njo izsiljuje. Nekatere države so že obljubile dodatno podporo Ukrajini.

Zelenski je poudaril, da je treba Evropo zaščititi pred grožnjo, ki jo predstavlja ravnanje Rusije glede nuklearke v Zaporožju, največje v Evropi in tretje največje na svetu. Na ravnanje Rusije se je po njegovih besedah treba odzvati obsežno, Ukrajina pa za obrambo potrebuje kar največ orožja in streliva. "Nihče ne potrebuje novih katastrof," je ob začetku konference še izpostavil Zelenski po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

"Nihče ne potrebuje novih katastrof."

Volodimir Zelenski,
ukrajinski predsednik

Konferenca, ki jo gosti Danska, naj bi bila namenjena predvsem zbiranju sredstev za nakup orožja za obrambo Ukrajine proti ruski agresiji, govora pa naj bi bilo tudi o možnostih urjenja ukrajinskih vojakov, razminiranja minskih polj v državi in drugih oblikah pomoči. Po poročanju dpa na konferenci sodelujejo predstavniki 26 držav.

Nekatere države so že obljubile dodatno podporo Ukrajini. Danska je tako ob začetku konference napovedala, da bo Ukrajini namenila dodatnih 110 milijonov evrov za nakup orožja, vojaške opreme in izobraževanje.

Danska premierka Mette Frederiksen je poudarila, da se Ukrajinci po skoraj šestih mesecih vojne še naprej junaško borijo, a država v tej neenaki vojni ne more biti sama. "Vsi moramo še naprej podpirati Ukrajino, z orožjem, izobraževanjem, razminiranjem, finančno podporo," je dejala. Zelenskemu in Ukrajincem pa je sporočila: "Ne bomo vas pustili na cedilu".

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.