STA

 |  Kultura

V Benetkah začetek 79. mednarodnega filmskega festivala

Za glavno nagrado zlati lev se bo letos potegovalo 23 filmov

White Noise (Beli šum)

White Noise (Beli šum)
© Netflix

V Benetkah bo od 31. avgusta do 10. septembra potekal 79. mednarodni filmski festival. Za glavno nagrado zlati lev se bo letos potegovalo 23 filmov. Ocenjevala jih bo žirija pod vodstvom ameriške igralke Julianne Moore. Ob odprtju bodo prikazali White Noise (Beli šum) režiserja Noaha Baumbacha, v katerem sta med drugim zaigrala Adam Driver in Greta Gerwig.

Na festivalu bodo tudi tokrat sodelovala številna velika imena svetovne kinematografije, najmočneje bodo zastopane italijanska, francoska in ameriška.

FqJD7ae11mU

Poleg Baumbacha bodo v glavnem tekmovalnem programu med drugim prikazali še filme Floriana Zellerja, Darrena Aronofskyja, Džafarja Panahija, Alejandra Inarrituja, Todda Fielda, Romaina Gavrasa in Emanueleja Crialeseja.

Vanj je uvrščen tudi film Blonde (Plavolaska) režiserja Andrewa Dominika, temačna pripoved o tragičnem življenju filmske ikone Marilyn Monroe, ki bo po pisanju francoske tiskovne agencije AFP morda najbolj pričakovana letošnja premiera.

aIsFywuZPoQ

V uradni tekmovalni program Obzorja se je uvrstila slovenska manjšinska koprodukcija Najsrečnejši človek na svetu Teone Strugar Mitevske. Šesti celovečerni film makedonske režiserke in scenaristke bo na festivalu doživel svetovno premiero.

Zlatega leva za življenjsko delo bosta letos prejela ameriški režiser in scenarist Paul Schrader ter francoska igralka Catherine Deneuve.

Na festivalu bo 8. septembra potekal tudi t.i. ukrajinski dan, na katerem bodo v luči vojne v Ukrajini izrazili solidarnost z državo in podporo njihovim umetnikom.

Lani je zlatega leva za najboljši film dobil francoski film Dogodek v režiji Audrey Diwan.

9Tl-mtuHL5k

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.