Damjana Kolar

 |  Kultura

Film tedna: Dolina solz

Intimna razmišljanja treh zapornikov

V Kinodvoru bo 5. septembra ob 20.30 premiera dokumentarnega filma Dolina solz v režiji Boštjana Korbarja. Dolina solz je sicer sinonim za največji slovenski moški zapor na Dobu. Film prinaša intimna razmišljanja treh zapornikov, ki na podlagi vprašanj, ki jim jih niso posredovali vnaprej, razmišljajo tako o svojem kaznivem dejanju kot (so) bivanju v zaporu in izven njega, o svobodi, ljubezni in na koncu tudi o katarzi.

Medtem ko v jedilnici poteka koncert skupine Autodafé, spoznavamo zgodbe treh obsojencev. Prvi je kriv umora, drugi spolne zlorabe in incesta, tretji je zagrešil kaznivo dejanje goljufije oziroma gospodarskega kriminala. Pesmi Matjaža Pikala in skupine Autodafé na temo morja dopolnjujejo idejo filma, ki na zapor gleda kot na otok, odmaknjen od družbe in civilizacije.

V filmu je predstavljen tudi projekt Vključujemo in aktiviramo, ki ga je na Dobu izvajala javna agencija za knjigo in sofinancirala Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada. Projekt je potekal v obliki tedenskih srečanj. Razdeljen je bil na literarni del, pri kateremu so sodelovali številni zunanji gosti. Vodil ga je književnik, igralec in glasbenik Matjaž Pikalo, likovni del pa ilustratorka Samira Kentrić.

"Zamisel za film o prestajanju zaporniške kazni se je porodila na otoku Pag. Zanimalo me je, kako človeška zavest nosi breme zločina? Ali je mogoče, da v najtemnejših delih srca obstaja tudi zrno svetlobe? Zapor sem videl kot otok, odmaknjen od vsakdanje družbe in civilizacije. Ko sem se s to idejo obrnil na upravo zapora, so se vrata nanj odprla, prav tako misli treh obsojencev, kako doživljajo življenje na tem otoku, kako nosijo breme zločina in nesvobode," je zapisal režiser Boštjan Korbar.

NzXuIsn_vD0

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.