STA

15. 9. 2022  |  Družba

Fafangel: »Nikakor ne gre čakati na novo cepivo«

Vodja posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa na NIJZ Mario Fafangel opozarja, da se epidemična slika slabša in svetuje, naj se starejši od 60 let čim prej cepijo proti covidu-19

Dr. Mario Fafangel

Dr. Mario Fafangel
© Borut Krajnc

Epidemična slika se v Slovenija slabša, a je stanje še vedno mogoče obvladati z razmeroma blagimi ukrepi, je na novinarski konferenci povedal vodja posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Mario Fafangel. Ob tem je vse starejše od 60 let pozval k čimprejšnjemu cepljenju proti covidu-19.

Kot je pojasnil Fafangel, reprodukcijsko število trenutno znaša 1,2, kar pomeni, da v povprečju z novim koronavirusom okužena oseba okužbo prenese na več kot eno osebo. "To ni dobra novica," je jasen.

Stanje v bolnišnicah je za zdaj še stabilno, a se bo število covidnih bolnikov po njegovih besedah kmalu začelo povečevati. Trenutno se še vedno nahajamo v prvi fazi epidemije, ko večina covidnih ukrepov temelji na priporočilih. Še imamo možnost, da preprečimo prehod v drugo fazo, kjer posvetovalna skupina predlaga nekatere nujne ukrepe, je pojasnil.

"Še vedno gremo lahko z relativno blagim pristopom skozi to jesen in zimo kolikor toliko nedotaknjeni. Če pa se bomo delali, da problema ni in mižali in se naenkrat zbudili v drugi fazi epidemije z obvezami, bodo ljudje upravičeno jezni," je poudaril. Ob tem je priporočil nošnjo zaščitnih mask v zaprtih javnih prostorih in javnem prevozu.

"Ne moremo se delati, da covida ni. To nas bo drago stalo v bodoče. Zdaj je še dovolj zgodaj, da gremo lahko z relativno blagimi ukrepi skozi jesen in zimo kolikor toliko nedotaknjeni."

Dr. Mario Fafangel,
vodja posvetovalne skupine za spremljanje koronavirusa na NIJZ

Kot enega izmed poglavitnih ukrepov je izpostavil cepljenje proti covidu-19 - tako osnovno cepljenje, za starejše od 60 let pa je priporočen tudi prejem drugega poživitvenega odmerka.

Z drugim poživitvenim odmerkom cepiv proti covidu-19 sta sicer po podatkih NIJZ doslej cepljena le dva odstotka posameznikov, starejših od 60 let.

Državni sekretar in vodja koordinacijske skupine za covid-19 na ministrstvu za zdravje Tadej Ostrc je v sredo napovedal okrepljeno promocijo cepljenja proti covidu-19. Ta se bo po njegovih besedah začela, ko bo v Slovenijo prišlo Pfizerjevo prilagojeno cepivo, ki deluje tako proti prvotnemu sevu novega koronavirusa kot proti podrazličicama BA.4 in BA.5 različice omikron.

Evropska agencija za zdravila je cepivo odobrila v ponedeljek, Ostrc pa pravi, da bodo prvi odmerki tega cepiva v Sloveniji v roku štirih tednov. V Sloveniji je sicer od tega tedna za cepljenje na voljo Pfizerjevo cepivo, ki deluje proti prvotni različici koronavirusa in različic omikron BA.1.

"Slovenija je med državami, ki veliko testirajo. Primerjave med državami so sedaj težje. Dejstvo je, da je prisotnost virusa visoka, kar ni dobra novica. Kje smo sedaj? Lahko se delamo, da omikron ne obstaja, lahko se delamo, da smo v fazi nula, da ni nobenih priporočil in ukrepov in da počasi drsimo v fazo dve, za katero je posvetovalna skupina dala svoja priporočila in veliko od naših 13 ukrepov postane obveznih. Nismo še tam in danes lahko še spremenimo to pot."

Dr. Mario Fafangel

"Nikakor ne gre čakati na novo cepivo," je dejal. Cepivo, ki ščiti proti koronavirusni različici omikron, je že na voljo za poživitveno cepljenje, je poudaril. Ob tem je dodal, da težji potek covid-19 preprečujejo tudi cepiva, razvita proti prvotni različici koronavirusa.

Na torkovem sestanku posvetovalne skupine NIJZ so po njegovih besedah opozorili na implementacijo priporočil, ki so jih v skupini že pripravili in predstavili. Opozorili so tudi na omenjen velik pomen visoke precepljenosti proti covidu-19 starejših od 60 let.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.