STA

 |  Svet

Parada ponosa danes v Beogradu bo ‒ kljub prepovedi srbskih oblasti

Parado je javno podprlo več kot 20 veleposlaništev, vključno z ameriškim in slovenskim

Parada ponosa v Beogradu septembra leta 2019

Parada ponosa v Beogradu septembra leta 2019
© Bojan Cvetanović / WikiCommons

V srbski prestolnici bo danes ob 16. uri potekala Parada ponosa v sklopu Europrida 2022. Parada bo potekala kljub prepovedi srbskega ministrstva za notranje zadeve, a po drugi poti od prvotno načrtovane, so sporočili organizatorji. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je izrazil pričakovanje, da bodo organizatorji spoštovali odločitev ministrstva.

"Vztrajamo pri tem, da Europride poteka v formatu, ki smo ga predvideli," so v petek po poročanju portala srbske televizije N1 napovedali organizatorji. Poudarili so, da od začetka Europrida v ponedeljek ni bilo nobenega incidenta.

Vučić je v petek menil, da parade ne bo, in dodal, da se s to temo noče ukvarjati. "Prosili smo jih, da tokrat nimajo sprevoda, oni pa so žalili (srbsko premierko) Ano Brnabić, da je bednica," je izjavil za srbsko televizijo Pink.

Organizatorji so se po torkovi odločitvi ministrstva za notranje zadeve, da prepove parado, pritožili na upravno sodišče in državno tožilstvo, a so po njihovih besedah "dobili dve klofuti pravosodnih institucij".

Organizatorji na paradi pričakujejo okoli 15.000 udeležencev, med katerimi naj bi bilo tudi 60 politikov in predstavnikov tujih organizacij.

Dodali so, da so na ministrstvo za notranje zadeve še enkrat prijavili sprevod, ki bo "malo drugačen od tega, kar smo želeli prej". Parado je javno podprlo več kot 20 veleposlaništev, vključno z ameriškim in slovenskim.

Organizatorji na paradi pričakujejo okoli 15.000 udeležencev, med katerimi naj bi bilo tudi 60 politikov in predstavnikov tujih organizacij. Udeležbo so med drugim potrdili evropska komisarka za enakost Helena Dalli in 15 evropskih poslancev, "svoj prihod v neki obliki" pa je napovedal tudi ameriški veleposlanik v Beogradu Christopher Hill, piše srbski časnik Blic.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.