STA

 |  Svet

Biden: »Pandemije covida-19 v ZDA je konec«

Naznanitev ameriškega predsednika

Joe Biden

Joe Biden
© Gage Skidmore / Wikimedia Commons

Ameriški predsednik Joe Biden je v nedeljskem intervjuju za ameriško televizijo CBS potrdil zavezo ZDA, da bodo vojaško podprle Tajvan v primeru kitajske invazije. Napovedal je, da namerava ponovno kandidirati za predsednika države, a hkrati opozoril, da je za dokončno odločitev še prezgodaj. Naznanil je tudi konec pandemije covida-19 v ZDA.

V intervjuju za CBS je Biden potrdil zavezo Washingtona, da bo vojaško podprl Tajvan v primeru kitajske invazije na otok. Kmalu za tem se je sicer odzvala tudi Bela hiša, ki pa je poudarila, da se njena uradna politika do Tajvana ni spremenila, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

To ni bilo prvič, da je Biden napovedal vojaško podporo Tajvanu v primeru napada. O tem vprašanju se je izrekel že maja med potovanjem na Japonsko, ko je dejal, da so ZDA dolžne braniti Tajvan.

Od takrat so se napetosti s Kitajsko močno povečale in dosegle vrhunec avgusta, ko je predsednice ameriškega predstavniškega doma Nancy Pelosi ob obisku Tajvana povzročila ogorčenje v Pekingu.

Washington je sicer leta 1979 prekinil formalne diplomatske odnose s Tajvanom in prešel na priznanje Pekinga kot edinega predstavnika Kitajske. A hkrati so ZDA ohranile odločilno vlogo pri podpori Tajvanu. Cilj ameriške politike "strateške dvoumnosti" je odvrniti kitajsko invazijo in hkrati odvrniti Tajvan od tega, da bi z uradno razglasitvijo neodvisnosti sprovociral Peking.

Tajvansko zunanje ministrstvo je danes pozdravilo Bidnove pripombe, njegova tiskovna predstavnica Joanne Ou pa je dejala, da je ameriška administracija od avgusta, ko je Kitajska zaostrila napetosti v Tajvanski ožini, pokazala močno podporo Tajvanu, ki je vključevala tudi pošiljanje ladij ameriške mornarice skozi Tajvansko ožino.

Pri tem je dodala, da bo Tajvan še naprej krepil svojo samoobrambno sposobnost ob nenehnih vojaških provokacijah Pekinga, hkrati pa si bo prizadeval za nadaljnje poglabljanje varnostnega partnerstva med ZDA in Tajvanom.

Na Bidnovo izjavo se je že odzval tudi Peking in predsednika opozoril, da so njegove izjave v nasprotju s politiko Washingtona glede Tajvana. "Ameriške pripombe resno kršijo pomembno zavezo ZDA, da ne bodo podpirale tajvanske neodvisnosti, in pošiljajo napačno sporočilo tajvanskim separatističnim silam za neodvisnost," je na redni novinarski konferenci ocenil tiskovni predstavnik zunanjega ministrstva Mao Ning.

Hkrati je poudaril, da si je Kitajska pripravljena iskreno prizadevati za možnost mirne združitve in da ne bo dopuščala dejavnosti, katerih cilj je razdelitev države. "Pozivamo ameriško stran, naj se v celoti zaveda izjemnega pomena in velike občutljivosti tajvanskega vprašanja ter uresniči zavezo voditeljev ZDA, da ne bodo podpirali tajvanske neodvisnosti," je še dodal.

Biden je medtem v intervjuju še napovedal, da namerava ponovno kandidirati za predsednika države, a opozoril, da je še prezgodaj za dokončno odločitev. Hkrati je dodal, da je trenutno osredotočen predvsem na opravljanje svojega dela.

Prav tako je v intervjuju naznanil, da je pandemije covida-19 v ZDA konec. Glede na to da so omejitve, namenjene zajezitvi covida-19, v državi večinoma odpravljene, potovanja pa so se vrnila na raven pred pandemijo, so njegove pripombe odraz dejanskega stanja, dodaja AFP.

u1UC89H4Swc

17Z61fLtPcg

hG74O5Q9qas

W7aFmw0deks

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.