STA

 |  Kultura

Spielberg nagrajen za film, v katerem se ozre na svoje otroštvo

Film The Fabelmans je prejel glavno nagrado občinstva na festivalu v Torontu 

Glavno nagrado 47. mednarodnega festivala v Torontu, ki jo podeljuje občinstvo, je prejel film Stevena Spielberga The Fabelmans. Delno avtobiografska drama, v kateri se Spielberg ozre na svoje otroštvo, je tako najverjetneje v igri za oskarje. Po pisanju BBC naj bi vsi v zadnjih letih v Torontu nagrajeni filmi pozneje prejeli vsaj enega oskarja.

Film The Fabelmans, v neposrednem prevodu Fabelmanovi, z zgodbo o dečku Sammyju, je na festivalu v Torontu, ki je potekal med 8. in 18. septembrom, doživel svetovno premiero.

Podobno kot Spielbergova starša se tudi Sammyjeva mama in oče ne razumeta najbolje, deček pa iz družine beži in uteho najde v filmskem ustvarjanju, piše BBC.

Lik, ki temelji na Spielbergovem očetu, igra Paul Dano, Michelle Williams je upodobila mamo, Gabriel LaBelle pa je prevzel vlogo Sammyja Fabelmana oziroma mladega Spielberga.

V zadnjih desetih letih je bil vsak zmagovalec občinstva na kanadskem festivalu nominiran tudi za enega od oskarjev. Filmi 12 let suženj, Zelena knjiga in Nomadland pa so na podelitvi zlatih kipcev odnesli celo glavno nagrado, so spomnili pri BBC.

V Torontu je drugo mesto po izboru občinstva (People's Choice Award) zasedel ameriški film Women Talking režiserke Sarah Polley, napeta drama o skupini žensk v izolirani skupnosti, ki odkrijejo, da so jih lokalni moški večkrat omamili in posilili. Med igralci so Claire Foy, Rooney Mara in Jessie Buckley.

Na tretjem mestu pa se je znašel film Glass Onion: A Knives Out Mystery, nadaljevanje filma Knives Out iz leta 2019. V glavni vlogi detektiva Benoita Blanca se je vrnil Daniel Craig. V igralski zasedbi so še Edward Norton, Janelle Monae, Jessica Henwick in Kate Hudson, piše BBC.

Film The Fabelmans bo v britanske kinematografe prišel 27. januarja prihodnje leto, v nekaterih evropskih mestih pa bo po podatkih IMDb na ogled že novembra.

D1G2iLSzOe8

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.