STA

 |  Politika

Velika Britanija Ukrajini obljublja 2,6 milijarde evrov pomoči

Britanska podpora bo tako naslednje leto znašala vsaj toliko kot letos

Britanska premierka Liz Truss

Britanska premierka Liz Truss
© Simon Dawson / No10 Downing Street / Flickr

Nova britanska premierka Liz Truss se je danes pred svojim govorom v Generalni skupščini Združenih narodov zavezala, da bo njena država Ukrajini prihodnje leto namenila najmanj 2,6 milijarde evrov vojaške pomoči. Britanska podpora bo tako naslednje leto znašala vsaj toliko kot letos, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Premierka je obljubila, da bo Velika Britanija izenačila ali celo presegla letošnjo rekordno podporo, namenjeno Ukrajini. Natančne podrobnosti naj bi bile določene na podlagi potreb ukrajinskih oboroženih sil, je sporočila britanska vlada. Verjetno pa bo pomoč med drugim vključevala tudi več raketometov.

"Ukrajincem sporočam, da vas bomo še naprej podpirali na vsakem koraku. Vaša varnost je naša varnost. Zmage Ukrajine v zadnjih tednih so bile navdihujoče. Ti pogumni ljudje vedno znova kljubujejo dvomljivcem in dokazujejo, kaj je mogoče, če dobijo vojaško, gospodarsko in politično podporo, ki jo potrebujejo," je v izjavi dejala Liz Truss.

Velika Britanija sicer trdi, da je Ukrajini doslej dobavila že več sto raket, pet sistemov zračne obrambe, 120 oklepnih vozil in več kot 200.000 kosov vojaške opreme. Poleg tega so od leta 2015 skupaj usposobili 27.000 ukrajinskih vojakov.

"Ukrajincem sporočam, da vas bomo še naprej podpirali na vsakem koraku. Vaša varnost je naša varnost. Zmage Ukrajine v zadnjih tednih so bile navdihujoče. Ti pogumni ljudje vedno znova kljubujejo dvomljivcem in dokazujejo, kaj je mogoče, če dobijo vojaško, gospodarsko in politično podporo, ki jo potrebujejo."

Liz Truss,
britanska premierka

Podporo Ukrajini je premierka napovedala v času, ko se je pripravljala na polet v New York, kjer bo zasedanje Generalne skupščine ZN izkoristila za zbiranje podpore za pomoč Ukrajini v boju proti Rusiji. Svetovne voditelje bo skušala tudi prepričati, naj prenehajo biti energetsko odvisni od ruskega plina, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Z ustavitvijo plinovoda Severni tok 1 je ruski predsednik Vladimir Putin milijone ljudi v Evropi obsodil na hladnejšo in težjo zimo. Preveč življenj - v Ukrajini, Evropi in po svetu - je odvisnih od ruske energije. Sodelovati moramo, da to enkrat za vselej odpravimo," je še opozorila.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.