Uredništvo

 |  Družba

Največja preizkušnja za EU po drugi svetovni vojni

IZJAVA DNEVA

"Očitno je, da ni resnega načrta za potencialni energetski mrk to zimo. Obdavčitev ekstra dobičkov energetskih družb je populizem. Proizvajalci električne energije to prodajo vnaprej za leto, dve ali več, trgovci jo terminsko zakupijo vnaprej, kratkoročne oscilacije pa pokrivajo po spot (tržnih) cenah. Lani in letos so bili mnogi trgovci srečni, če so si lahko energijo za letos in naslednje leto zakupili po ceni med 120 in 200 evrov za MWh. Ob zamrznjenih cenah energije za gospodinjstva (brez vseh dajatev) na 98 evrov za MWh (za enotno tarifo) to pomeni, da bodo kvečjemu poslovali z izgubo in ne z ekstra dobički. Edini, ki dosegajo ekstra dobičke, so finančni špekulanti na terminskih trgih, teh pa evropska komisija nima na radarju."

"Letošnja zima bo stresni test za EU. Videli bomo, ali bodo v primeru energetskega mrka zdržali najprej evropsko elektroenergetsko omrežje ter evropska solidarnost (dobave elektrike in plina med državami) in enotnost. To bo največja preizkušnja za EU po drugi svetovni vojni."

(Ekonomist in kolumnist Jože P. Damijan o načrtu EU za reševanje energetske krize to jesen in zimo; via Dnevnik)

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen
© Flickr

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.