STA

21. 9. 2022  |  Politika

Erdogan: »Rusija bi morala Ukrajini vrniti zasedeno ozemlje«

Turški predsednik Erdogan je poudaril, da mora trajen mir temeljiti na zaščiti ozemeljske celovitosti Ukrajine

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan
© Paul Morigi / Flickr

V kolikor je cilj v Ukrajini trajen mir, bi Rusija Ukrajini morala vrniti zasedeno ozemlje, je v ponedeljek izjavil turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Podoben poziv je ponovil tudi v torkovem nagovoru na zasedanju Generalne skupščine ZN v New Yorku, kjer je dejal, da mora trajen mir temeljiti na zaščiti ozemeljske celovitosti Ukrajine.

"Če želimo vzpostaviti mir v Ukrajini, je seveda zelo pomembna vrnitev zasedenega ozemlja. To je tisto, kar se pričakuje," je v ponedeljkovem pogovoru za ameriško televizijo PBS izjavil turški predsednik in dodal, da bi morala Moskva "zakonitim lastnikom" med drugim vrniti tudi polotok Krim, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ankara namreč ne priznava ruske priključitve Krima leta 2014 in je že večkrat poudarila spoštovanje suverenosti Ukrajine. Kljub temu vzdržuje tesne odnose tako s Kijevom kot z Moskvo. Med drugim je sprtima stranema julija pomagala doseči dogovor o izvozu žita iz ukrajinskih črnomorskih pristanišč.

Vendar pa je Erdogan v zadnjem času v številnih izjavah jasno stopil na stran ruskega predsednika Vladimirja Putina in Zahod obtožil provokacij Rusije. Konec minulega tedna je med drugim dejal, da se želi Turčija - sicer članica Nata - pridružiti Šanghajski organizaciji za sodelovanje (SCO), katere največji članici sta Kitajska in Rusija.

"Skupaj moramo najti razumno praktično diplomatsko rešitev, ki bo obema stranema omogočila dostojanstven izhod iz krize."

Recep Tayyip Erdogan,
turški predsednik

V nagovoru na torkovem 77. zasedanju Generalne skupščine ZN v New Yorku je turški predsednik pozval k "dostojanstvenemu izhodu iz krize" v Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Skupaj moramo najti razumno praktično diplomatsko rešitev, ki bo obema stranema omogočila dostojanstven izhod iz krize," je dejal Erdogan, ki se je tik pred zasedanjem po telefonu pogovarjal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim. Ob tem je vnovič poudaril, da mora trajen mir temeljiti na zaščiti ozemeljske celovitosti Ukrajine in k turškim prizadevanjem pozval tudi druge države.

V pogovoru za PBS je Erdogan izjavil tudi, da sta se Kijev in Moskva dogovorila o izmenjavi 200 zapornikov, kar naj bi bila ena največjih izmenjav ujetnikov od začetka vojne, navaja AFP. Turški predsednik je to sporočil po pogovorih s Putinom prejšnji teden ob robu regionalnega vrha v Uzbekistanu.

Erdogan ob tem ni navedel podrobnosti glede izmenjave, je pa ljudi, ki naj bi bili izmenjani, označil za talce. "Dvesto talcev bo izmenjanih na podlagi dogovora med stranema. Mislim, da bo to pomemben korak naprej," je dejal in dodal, da sta imela z ruskim predsednikom "zelo obsežne pogovore" ter da se mu zdi, da je Putin pripravljen vojno "čim prej končati".

"To je bil moj vtis, saj so stvari, ki se trenutno odvijajo, precej problematične," je ocenil Erdogan, ki je na večkrat zastavljeno vprašanje, ali bi moral Putin odgovarjati za napad na Ukrajino, že takrat odgovoril, da ni nobene koristi od tega, da se postavljamo na eno ali drugo stran, temveč moramo "poiskati rešitev, ki bo zadovoljila vse vpletene".

2qzCCSmm3Ok

mDipiobGM5Y

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.