Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Propaganda in volilni cirkus po italijansko

Danes je nov dan

Danes je nov dan

Po dolgi in naporni predvolilni kampanji, ki je na trenutke bolj spominjala na boksarski dvoboj ali cirkus kot na resno debato o izzivih in težavah, ki čakajo Italijo, bodo v nedeljo ponovno oživela volišča širom države.

To bodo prve volitve po reformi volilnega sistema. Ankete obetajo slavje skrajne desnice in reinkarnacijo fašizma ob 100. obletnici pohoda na Rim. Mokre sanje iredentistov se bodo pričele udejanjati, s tem pa tudi vzpon spirale sovraštva, nestrpnosti in nasilja do vseh, ki niso po vzoru prve fašistke. Obeta se tudi cenzura kritičnih glasov.

Vse to smo že videli. Vodilna struja pod pretvezo domoljubja in zagotavljanja varnosti preganja in zatira vse ”drugačne”. Tako je na Madžarskem, po tej poti pa smo odločno stopali tudi že pri nas, zato ne preseneča, da se tudi naši hujskači sovraštva dobrikajo tem idejam. Ne glede na to, kako državniški bi radi nekateri izpadli v tekmi za Pahorjevo nasledstvo, ne pozabimo, da so še nedavno kot bagri pomagali rušiti demokracijo.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.