Uredništvo

 |  Politika

»Evropska unija se je v ponedeljek prebudila v novo realnost«

IZJAVA DNEVA

"Evropska unija se je v ponedeljek prebudila v novo realnost, eno izmed številnih v zadnjih mesecih in letih. Da bo na čelu tretje najmočnejše gospodarske sile v Evropi in ene izmed ustanovnih članic EU voditeljica stranke s fašističnimi koreninami, je za integracijo novost. Soočiti se bo morala s tem, kako na daljši rok, kot običajno traja razpolovna doba italijanskih vlad, ravnati s precej stabilno skrajno desno koalicijo na Apeninskem polotoku, za katero prvi dan po volitvah kaže, da jo lahko k predčasnim volitvam pripeljejo zgolj notranja nesoglasja."

"Koliko svojih ciljev in za kakšno ceno bo Giorgia Meloni v druščini davčnega utajevalca Berlusconija in nekdanjega notranjega ministra Salvinija, ki mu je ustavno sodišče odpravilo večino spornih prijemov reševanja problematike migrantov, uresničila na evropski ravni, je še velika neznanka. Njeni cilji so jasni, s tem pa tudi točke trenj: ostrejša protimigrantska zakonodaja, odpiranje 200 milijard evrov težkega italijanskega programa za okrevanje po pandemiji in zavora poglabljanju evropskega projekta."

(Novinar Aleš Gaube v Dnevnikovem komentarju o prepričljivi zmagi skrajne desničarke Giorgie Meloni, ki bo najverjetneje postala nova italijanska premierka)

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.