STA

28. 9. 2022  |  Družba

»Namen vodstva RTV je rušenje javne radiotelevizije«

Društvo pisateljev poziva vlado k ukrepanju za uveljavitev svobodne RTV Slovenija, saj njeno vodstvo "ni zavezano k demokratičnim načelom družbe"

Direktor TV Slovenija Uroš Urbanija

Direktor TV Slovenija Uroš Urbanija in nekdanji šef Ukoma v času tretje Janševe vlade, odgovoren tudi za poskus uničenja Slovenske tiskovne agencije (STA)
© UKOM / Gov.si

Društvo slovenskih pisateljev opozarja, da so odnosi med vodstvom RTVS in večino zaposlenih novinarjev in drugih ustvarjalcev programov uničujoči ne samo za zavod, pač pa tudi za slovensko družbo in njeno demokracijo. Zato poziva vlado, da s svojimi zakonskimi pooblastili uveljavi pluralnost, profesionalnost in svobodo javne RTVS.

Kot so zapisali v izjavi ob stavki zaposlenih na Radioteleviziji Slovenija (RTVS), so za stanje v javnem zavodu odgovorni tisti, ki imajo upravljavsko moč, to so tisti, ki odločajo in svoje odločitve uveljavljajo. "Sedanje stanje na RTVS pa kaže na to, da vodstvo zavoda to moč zlorablja in da ni zavezano k demokratičnim načelom družbe in vodenja institucije, ki oblikuje javno mnenje in bi morala prispevati k demokratični in odprti družbi," so navedli.

"Sedanje stanje na RTVS pa kaže na to, da vodstvo zavoda to moč zlorablja in da ni zavezano k demokratičnim načelom družbe in vodenja institucije, ki oblikuje javno mnenje in bi morala prispevati k demokratični in odprti družbi."

Društvo slovenskih pisateljev (DSP)

Od vodstva RTVS je po njihovem mnenju skrajno neodgovorno, da noče uvideti, da so slabšanje odnosov v zavodu in pritiski na novinarje in druge zaposlene rušenje same ustanove. "Zato upravičeno domnevamo, da je namen vodstva prav rušenje tega našega največjega medijskega in kulturnega javnega zavoda," so dodali.

Upravni odbor društva od vodstva zavoda pričakuje in zahteva, da najde in uveljavi rešitve za nastalo situacijo, ki bo zaščitila pluralnost in neodvisnost RTVS. Kot so opozorili, gre za ustanovo, ki oblikuje javno mnenje in je v demokratičnem političnem sistemu s svojim delovanjem odgovorna družbi in javnosti.

Poleg tega opozarjajo, da bi se po pokoritvi informativnega programa Televizije Slovenija rušitev neodvisnosti in kakovosti nadaljevala na vseh drugih segmentih, kar bi zavod seveda dokončno uničilo. Po informativnem programu bodo očitno na vrsti ostali deli javne televizije, so še zapisali.

V Koordinaciji novinarskih sindikatov RTVS so v ponedeljek zaostrili stavko, ki so jo začeli 23. maja. Med stavkovnimi zahtevami so novinarska, uredniška in institucionalna avtonomija, dogovor o kadrovski politiki, pogajanja o dvigu najnižjih plač na RTVS in socialni dialog. Prav tako zahtevajo, da je stavka plačana.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.