STA

28. 9. 2022  |  Svet

EU ne priznava izidov referendumov v Ukrajini

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je obsodil "nezakonite referendume, ki so jih v štirih zasedenih ukrajinskih regijah izvedle proruske okupacijske oblasti, kot tudi njihove ponarejene izide"

Josep

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je pohvalil pogum Ukrajincev, ki se "še naprej zoperstavljajo in upirajo ruski invaziji"
© CC-BY-4.0: © EU 2019 – EP / Flickr

"Evropska unija je danes obsodila nezakonite referendume, ki so jih v štirih zasedenih ukrajinskih regijah izvedle proruske okupacijske oblasti, kot tudi njihove ponarejene izide," je na Twitterju sporočil visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell.

"Med sistematičnimi zlorabami človekovih pravic je to še ena kršitev ukrajinske suverenosti in ozemeljske celovitosti," je opozoril. V imenu EU je pohvalil pogum Ukrajincev, ki se "še naprej zoperstavljajo in upirajo ruski invaziji".

Tudi predsednik Evropskega sveta Charles Michel je v tvitu referendume in njihove izide označil za lažne in ponovil, da EU ne priznava nobenega od njih.

"Med sistematičnimi zlorabami človekovih pravic je to še ena kršitev ukrajinske suverenosti in ozemeljske celovitosti."

Josep Borrell,
visoki zunanjepolitični predstavnik EU

Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg je že v torek referendume znova označil za "očitno kršitev mednarodnega prava", ki nima legitimnosti.

Predstavniki proruskih okupacijskih oblasti v štirih ukrajinskih regijah - Lugansk, Doneck, Herson in Zaporožje - so v torek zvečer, po zadnjem dnevu glasovanja, razglasili prepričljivo zmago na spornih referendumih, na katerih so volivci pričakovano podprli priključitev k Rusiji.

Že danes naj bi proruske okupacijske oblasti za priključitev teh regij k Rusiji zaprosile ruskega predsednika Vladimirja Putina. Ta naj bi po pričakovanjih njihovo priključitev razglasil v petek, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

fnC0Dn6Y-vY

phCPJlNCHvQ

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.