Agrument / Kdo meče hrano v smeti?

Danes je nov dan
29. 9. 2022

pxhere

pxhere

Čeprav se je količina zavržene hrane lani glede na leto prej malo zmanjšala, gre to izključno na račun gostinstva in trgovine. Po podatkih SURS-a so gospodinjstva zavrgla dobrih 600 ton oziroma 1 % več, na ravni proizvodnje hrane pa je romalo na odpad več kot 2600 ton hrane oziroma kar 24 % več kot predlani.

A nominalno gledano največ hrane ne zavrže industrija, ki je bila lani odgovorna za 13.499 ton odpada, pač pa gospodinjstva. Zavrgla so kar 75.368 ton oziroma več kot 50 % vse zavržene hrane. Precej so je zavrgli tudi gostinski obrati, 39.923 ton, a so potrato od leta poprej zmanjšali za 6 %. Trgovine, ki so zavrgle 14.465 ton hrane, so potrato zmanjšale za 5 %.

Resda se 35 kilogramov zavržene hrane na prebivalca ne zdi toliko, da bi sprememba vedenja posameznika lahko imela odločilen vpliv, a skupnost je vendarle sestavljena iz – posameznikov. Mantra, da so za vse okoljske probleme kriva le podjetja, je prej prikladen izgovor kot izhodišče za učinkovito sistemsko kritiko.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si.

Delite članek:


Preberite tudi

Naslovna tema

Kje bo volivce iskal Vladimir Prebilič?

Upanje sredice

Teden

V šoli ali doma?

Ustavno sodišče potrdilo ustavnost zakonskih sprememb pri urejanju šolanja od doma

Kultura

»V Ljubljani se dogaja to, kar opažam povsod po Evropi«

Vincenzo Latronico, italijanski pisatelj, avtor svetovne uspešnice Popolnosti, o Berlinu nekoč in danes, gentrifikaciji, normativnem seksu, izgubljenem evropskem projektu in pomenu skupnosti