STA

 |  Politika

Ministrica: »Žensk v Sloveniji ne ogrožajo migranti, zanje je najbolj nevaren kraj dom«

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je povedala, da Inštitut za kriminologijo pripravlja raziskavo o učinkovitosti ukrepa prepovedi približevanja

Tatjana Bobnar, ministrica za notranje zadeve

Tatjana Bobnar, ministrica za notranje zadeve
© Borut Krajnc

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je v pogovoru za STA povedala, da Inštitut za kriminologijo pripravlja raziskavo o učinkovitosti ukrepa prepovedi približevanja, pri katerem sodeluje tudi notranje ministrstvo oz. policija. "Žensk v Sloveniji ne ogrožajo migranti, zanje je najbolj nevaren kraj dom," je poudarila ministrica.

Statistično je velika večina povzročiteljev intimno partnerskega nasilja moškega spola, ki ženske in otroke ustrahujejo, kot pravijo sami, v imenu t. i. ljubezni. Strokovnjaki pa pri tem ugotavljajo, da vršilci nasilja navzven ponavadi delujejo kot mirni in neproblematični, je izpostavila.

"Nasilneža lahko ustavimo samo tako, da mu postavimo jasne meje, preko katerih ne sme. Kot posamezniki, kot družba in institucije."

Tatjana Bobnar,
ministrica za notranje zadeve

Govoriti, da je storilec nasilen zaradi ljubosumja, je neustrezno. Gre namreč za neustrezen posestniški odnos do partnerke. "Nasilneža lahko ustavimo samo tako, da mu postavimo jasne meje, preko katerih ne sme. Kot posamezniki, kot družba in institucije," je jasna Bobnar.

Pričakuje, da bo inštitut omenjeno raziskavo zaključil do konca letošnjega leta, z njo pa želijo odkriti, kako učinkovit je ukrep prepovedi približevanja v smislu zaščite žrtve in preprečitve nadaljnjih kaznivih ravnanj storilca. Družinsko nasilje žal prevečkrat privede do femicida, ker povzročitelj ni bil ustavljen pravočasno, je opozorila ministrica.

"Državni organi moramo z multidisciplinarnim pristopom narediti vse, kar je v naših pristojnostih in moči, da preprečimo nadaljnje nasilje, zavarujemo žrtev in ustrezno ukrepamo zoper storilca."

Na podlagi raziskave bi Bobnarjeva sprožila razmislek o sistemski uvedbi programa za delo s povzročiteljem, v sodelovanju denimo z Društvom za nenasilno komunikacijo in drugimi, in morda uvedbi elektronske zapestnice. Izsledkom raziskave bo sledila tudi morebitna sprememba zakonodaje.

"Državni organi moramo z multidisciplinarnim pristopom narediti vse, kar je v naših pristojnostih in moči, da preprečimo nadaljnje nasilje, zavarujemo žrtev in ustrezno ukrepamo zoper storilca," je naštela ministrica. Meni, da policisti prepoznavanje družinskega nasilja opravljajo profesionalno, kljub temu jih za to še redno usposabljajo.

"Če si žrtev ne upa, naj zaupa prijateljici, zdravniku, centru za socialno delo, šoli ali tožilstvu. Samo prijava ustavi nasilneža."

Ob tem na žrtve apelira, naj nasilje prijavijo. "Če si žrtev ne upa, naj zaupa prijateljici, zdravniku, centru za socialno delo, šoli ali tožilstvu. Samo prijava ustavi nasilneža," je dodala.

Dolžnost državnih institucij pa je, da s svojimi ravnanji vedno znova dokažejo, da so vredne tega zaupanja in ravnajo profesionalno, brez predsodkov in brez stereotipov. Tukaj ne sme biti najmanjšega prostora za misel, da je "dobila, kar si je zaslužila", je odločna ministrica za notranje zadeve.

V pogovoru za STA je spregovorila tudi o obvladovanju nezakonitih migracij, izzivih policije in revizijah nekaterih odločitev svojega predhodnika Aleša Hojsa. Celoten pogovor bo STA objavila predvidoma ta konec tedna.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.