STA

29. 9. 2022  |  Svet

Putin bo jutri razglasil priključitev štirih ukrajinskih regij Rusiji

Proruske oblasti v ukrajinskih regijah Lugansk, Doneck, Zaporožje in Herson so v preteklem tednu izvedle referendume, na katerih se je po njihovih navedbah prebivalstvo odločilo za izstop iz Ukrajine in priključitev k Rusiji

Vladimir Putin, ruski predsednik

Vladimir Putin, ruski predsednik
© www.kremlin.ru

Rusija bo v petek na slovesnosti v Kremlju ratificirala priključitev štirih ukrajinskih regij, kjer so potekali referendumi, so danes sporočili v Moskvi. Ruski predsednik Vladimir Putin bo na slovesnosti podpisal dokumente o njihovi priključitvi Rusiji, poročajo tuje tiskovne agencije.

"Slovesnost ob podpisu sporazumov o vstopu novih ozemelj v Rusko federacijo bo potekala jutri ob 15. uri v Kremlju," je novinarjem povedal tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dmitrij Peskov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Predsednik Vladimir Putin bo imel na dogodku obsežen govor," je dodal.

"Slovesnost ob podpisu sporazumov o vstopu novih ozemelj v Rusko federacijo bo potekala jutri ob 15. uri v Kremlju."

Dmitrij Peskov,
tiskovni predstavnik ruskega predsednika

Proruske oblasti v okupiranih ukrajinskih regijah Lugansk, Doneck, Zaporožje in Herson so v preteklem tednu izvedle referendume, na katerih se je po njihovih navedbah prebivalstvo odločilo za izstop iz Ukrajine in priključitev k Rusiji.

Proruski separatistični voditelji štirih ukrajinskih regij, ki so Putina v sredo pozvali, naj regije uradno priključi Rusiji in tako izpolni na referendumu izraženo voljo, so sicer ponoči prispeli v Moskvo.

Ukrajina in zahodne države so referendume obsodile in jih označile za nezakonite ter poudarile, da priključitve teh ozemelj Rusiji ne bodo priznale.

Rusija si je že leta 2014 priključila ukrajinski polotok Krim, česar mednarodna skupnost ne priznava.

JUPNGmABvkU

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.