STA

 |  Politika

Novi delni izidi volitev v BiH kažejo na zmago Komšića in Dodika

Na nedeljskih volitvah članov predsedstva BiH se sodeč po danes objavljenih delnih izidih državne volilne komisije vendarle obeta vnovična zmaga Željka Komšića za hrvaškega člana. Milorad Dodik naj bi bil izvoljen za predsednika Republike Srbske.

Potem ko je bil Milorad Dodik še do danes zjutraj soočen z možnim porazom, se je volilni rezultat kasneje obrnil v njegovo korist.

Potem ko je bil Milorad Dodik še do danes zjutraj soočen z možnim porazom, se je volilni rezultat kasneje obrnil v njegovo korist.
© Wikimedia Commons

Na nedeljskih volitvah članov predsedstva BiH se sodeč po danes objavljenih delnih izidih državne volilne komisije vendarle obeta vnovična zmaga Željka Komšića za hrvaškega člana. Izidi sicer potrjujejo zmago bošnjaškega člana Denisa Bećirovića in srbske članice Željke Cvijanović. Milorad Dodik naj bi bil izvoljen za predsednika Republike Srbske.

Po skoraj 85 odstotkih preštetih glasov je kandidat za hrvaškega člana predsedstva Bosne in Hercegovine Komšič dobil 53,61 odstotka glasov, Borjana Krišto, kandidatka največje stranke bosanskih Hrvatov HDZ BiH, ki so jo podprle vse hrvaške stranke, pa 46,39 odstotka, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Prvi delni izidi, ki jih je po preštetih okoli 40 odstotkih glasov volilna komisija objavila okoli polnoči, so napovedovali zmago Borjane Krišto.

Danes objavljeni podatki so medtem potrdili zmago kandidata združene bošnjaške opozicije za bošnjaškega člana predsedstva BiH Denisa Bećirovića, ki je dobil 57 odstotkov glasov. Njegov glavni tekmec, predsednik največje bošnjaške Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, je prejel 37,84 odstotka glasov. Avstrijska tiskovna agencija APA izpostavlja, da tako prvič po dvanajstih letih v predsedstvu BiH ne bo zastopan politik SDA.

Sedanja predsednica Republike Srbske Željka Cvijanović iz največje stranke bosanskih Srbov - Zveze neodvisnih socialdemokratov (SNSD), ki jo vodi sedanji srbski član predsedstva BiH Milorad Dodik - je prepričljivo zmagala v tekmi za srbsko članico predsedstva BiH.

Delni neuradni rezultati volitev, ki jih je objavil državna volilna komisija (CIK), kažejo tudi na izvolitev Dodika za predsednika srbske entitete Republike Srbske.

Potem ko je bil Dodik še do danes zjutraj soočen z možnim porazom, se je volilni rezultat kasneje obrnil v njegovo korist. Po 81,91 odstotka preštetih glasov je prejel 48,80 odstotka glasov, njegova največja tekmica in članica opozicijske srbske Stranke demokratičnega napredka (PDP) Jelena Trivić pa 42,69 odstotka. Oba sta sicer pred tem že objavila zmago.

CIK je objavil tudi delne neuradne rezultate za volitve v parlament BiH. Po 62 odstotkih preštetih glasov iz Federacije BiH je SDA prepričljivo zmagala s 24,87 odstotka glasov. Sledi koalicija hrvaških strank, zbranih okoli največje hrvaške stranke HDZ BiH, ki je prejela 19,43 odstotka glasov.

Socialdemokratska stranka BiH (SDP BiH), iz katere prihaja Bećirović, je prejela 12,42 odstotka glasov, Komšićeva Demokratska fronta (DF) 9,49 odstotka glasov, Narod in pravica pa 7,44 odstotka glasov. Čez parlamentarni prag so po doslej preštetih glasovih prišle še koalicija NES-Za nove generacije, Naša stranka in HDZ 1990 - HNP.

V Republiki Srbski je po 80 odstotkih preštetih glasov največ, 42,44 odstotka glasov dobila Dodikova SNSD.

Volivci so v nedeljo na splošnih volitvah volili tudi kantonalne skupščine v federaciji.

Nove delne izide bo volilna komisija objavila po 15. uri.

yk0UOp0y8AA

LkFqaSmrVnI

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.