STA

 |  Družba

VIDEO / Podnebni aktivisti tokrat nad Monetovo sliko

"Medtem, ko se dogaja podnebna katastrofa, se bojimo paradižnikove juhe ali pire krompirja na umetnini," sta opozorila aktivista nemškega gibanja Zadnja generacija, ki sta protestirala ob sliki francoskega slikarja Claudea Moneta iz njegove znamenite serije senenih kopic

Aktivista nemškega gibanja Zadnja generacija (Letzte Generation) sta v nedeljo v muzeju Barberini v Potsdamu protestirala ob sliki francoskega slikarja Claudea Moneta iz njegove znamenite serije senenih kopic. V umetnino sta zalučala pire krompir iz pločevinke, se prilepila na steno in govorila o podnebni problematiki v Nemčiji.

V nagovoru, ki je bil posnet in je prek spleta v nekaj urah dosegel več deset tisoč ljudi, je petindvajsetletna aktivistka Mirjam Herrmann povedala, da je, medtem, ko se dogaja podnebna katastrofa, "to, česar se bojimo, paradižnikova juha ali pire krompir na umetnini". Dodala je, da umetnina ne bo vredna nič, ko se bomo primorani boriti za hrano in da jo je strah tega, da znanstveniki lakoto napovedujejo že za leto 2050. Policija je oba pridržala.

S somišljenikom sta izvedla aktivistično intervencijo nad Monetovo umetnino iz serije senenih kopic, ki je bila leta 2019 prodana za 111 milijonov dolarjev. Umetnik je v omenjeni seriji, ki obsega 25 del, senene kopice slikal ob različnih urah, letnih časih in vremenskih razmerah. Kot so za New York Times sporočili iz muzeja, je umetnina zaradi zaščitnega stekla ostala nepoškodovana in bo kmalu znova na ogled.

Do podobne intervencije je prišlo sredi oktobra, ko sta članici aktivistične skupine Just Stop Oil v znamenito sliko Sončnice nizozemskega slikarja Vincenta van Gogha v londonski Nacionalni galeriji zalučali paradižnikovo juho. Tudi v tem primeru ni prišlo do poškodovanje umetnine, so sporočili iz galerije.

Just Stop Oil so do nedavnega napadli vsaj šest pomembnejših umetnin v uglednih britanskih ustanovah. Poleg Van Goghovih Sončnic The New York Times izpostavlja še incident, ko so se prilepili na kopijo Zadnje večerje iz 16. stoletja v Kraljevi akademiji. Podobno so se italijanski aktivisti gibanja Zadnja generacija prilepili na zaščitno steklo Boticellijeve slike Pomlad, se priklenili na ograjo v kapeli Scrovegni v Padovi in protestirali ob antični plastiki Laokoontova skupina v Vatikanskih muzejih.

Poleg naštetih The Guardian izpostavlja še gladovno stavko članov gibanja pred Reichstagom v Berlinu in protest, v katerem so se številni člani prilepili na nekatere izmed najbolj prometnih cest v Nemčiji. Organizacija obtožuje nemško vlado, da ignorira vsa opozorila in s tem vodi državo v propad. S svojim imenom sporočajo, da so predstavniki zadnje generacije, ki lahko prepreči družbeni razkroj, še piše The Guardian.

aI8E0b0RaBo

ifBgA27AgpQ

fCJwSWDeoeE

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.