STA

 |  Družba

Harvey Weinstein / »Bale so se, da bi jim lahko uničil kariero, če bi prijavile njegovo dejanje«

Harvey Weinstein je za posiljevanje žensk uporabil svojo moč ter vpliv v Hollywoodu, je na sodišču v Los Angelesu ob začetku novega sojenja filmskemu mogotcu navedlo tamkajšnje tožilstvo

Harvey Weinstein se v Los Angelesu sooča z 11 obtožbami, povezanimi s spolnimi napadi na več žensk v hotelih na Baverly Hillsu med letoma 2004 in 2013.

Harvey Weinstein se v Los Angelesu sooča z 11 obtožbami, povezanimi s spolnimi napadi na več žensk v hotelih na Baverly Hillsu med letoma 2004 in 2013.
© Georges Biard / WikiCommons

Harvey Weinstein je za posiljevanje žensk uporabil svojo moč ter vpliv v Hollywoodu in jih strašil s koncem njihovih karier, če bi se mu uprle, je v ponedeljek na sodišču v Los Angelesu ob začetku novega sojenja filmskemu mogotcu navedlo tamkajšnje tožilstvo. Porotniki bodo med procesom, ki naj bi trajal dva meseca, zaslišali osem domnevnih žrtev.

"Bale so se, da bi jim lahko uničil kariero, če bi prijavile njegovo dejanje," je v nabito polni sodni dvorani povedal namestnik okrožnega tožilca Paul Thompson. Kot je dejal, bodo porotniki med procesom zaslišali osem žensk, ki jih je Weinstein v preteklosti domnevno spolno napadel, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Vsaka od teh žensk se je oglasila neodvisno in se niso poznale med seboj," je pojasnil Thompson. Po njegovih besedah bodo ženske med drugim pričale o tem, kako so 70-letnega filmskega mogotca prosile, naj jih preneha posiljevati, kako jih je silil v oralni spolni odnos ali jih prisilil, da so ga gledale med masturbiranjem.

Weinstein se v Los Angelesu sooča z 11 obtožbami, povezanimi s spolnimi napadi na več žensk v hotelih na Baverly Hillsu med letoma 2004 in 2013. Če bo obsojen, mu grozi do sto let zapora.

Proces naj bi predvidoma trajal dva meseca, priče pa bodo na sodišču nastopile pod izmišljenim imenom Jane Doe. Med njimi naj bi bila tudi žena sedanjega demokratskega guvernerja Kalifornije Gavina Newsoma Jennifer Siebel Newsom.

Weinstein, ki je že dve leti in pol v zaporu, je bil v začetku leta 2020 na Manhattnu obsojen zaradi posilstva frizerke Jessice Mann leta 2013 in oralnega spolnega odnosa, v katerega je prisilil nekdanjo sodelavko oddaje Project Runway Miriam Haleyi. Za ta dejanja prestaja 23-letno zaporno kazen.

Pet let po tem, ko se je prav zaradi Weinsteina okrepilo gibanje žensk Jaz tudi, se producent sedaj vrača v Los Angeles, kjer naj bi - poleg New Yorka - izvršil največ domnevnih spolnih napadov zaradi položaja, ki mu je to omogočal.

Sredi sodnega procesa bodo začeli v kinodvoranah predvajati film She Said, sicer fiktivno zgodbo, ki pa temelji na zgodbi Weinsteina in njegovih škandalov, zaradi česar so njegovi odvetniki že izrazili skrb, da sojenje ne bo pošteno. Sodišče je njihove argumente zavrnilo.

ylRFa_6Kxfo

pU5BZQtjnU8

_pdwD10nRj4

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.