IK, STA

 |  Družba

Sredi Ljubljane fizično napadli Niko Kovač

Janševi kolaži, Nova24TV in spodbujanje sovraštva imajo tudi materialne učinke, je dejala žrtev napada Nika Kovač, direktorica Inštituta 8. marec

Nika Kovač, direktorica Inštituta 8. marec, se v Sloveniji ne počuti več varno

Nika Kovač, direktorica Inštituta 8. marec, se v Sloveniji ne počuti več varno
© Uroš Abram

Direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač je neznanec fizično napadel sredi Ljubljane, so na Twitterju zapisali v inštitutu. Nika Kovač je podala prijavo na policijo, kjer se je zaradi fizičnega nasilja zglasila že drugič v zadnjih desetih dneh, so zapisali. Napad nanjo je obsodil tudi predsednik vlade in Gibanja Svoboda Robert Golob.

Na Bavarskem dvoru se je danes v Niko Kovač z vso silo zaletel moški in jo odrinil, ob tem pa med drugim vpil, da bo ubil njenega psa in psoval Inštitut 8. marec, je na Twitter profilu inštituta zapisala Kovač.

Z njo je bila prijateljica, s katero sta napadalcu uspeli ubežati. "Vse skupaj se je zgodilo sredi belega dne. Ljudje so hodili mimo," je zapisala. "Janševi kolaži, Nova24 in spodbujanje sovraštva imajo tudi materialne učinke," meni Nika Kovač. Dodala je, da je naveličana, da je žrtev, zato o napadih sicer ne govori, da ne bi skrbelo njenih svojcev. V tem trenutku pa se ji zdi pomembno, da se zavedamo, kakšna je realnost. "Po Evropi delam, ker doma nisem varna. Nikjer več nisem sama," je zapisala.

"Po Evropi delam, ker doma nisem varna. Nikjer več nisem sama."

Nika Kovač,
Inštitut 8. marec

Ljudje so do inštituta nasilni in agresivni, kar je po mnenju Nike Kovač sistemsko spodbujano, a se do referenduma za javno Radiotelevizijo Slovenije (RTVS) ne bo umikala. "Ker tovarne grožnje producirajo takšno obnašanje. In ker je pomembno javno RTV pred tem obraniti," je zapisala.

S Policijske uprave Ljubljana so sporočili, da na vprašanja, ki se nanašajo na konkretno fizično osebo, ne morejo odgovoriti. Pojasnili pa so, da vsako prejeto prijavo preverijo in obravnavajo skladno z zakonodajo ter ustrezno ukrepajo.

Napad je obsodil tudi predsednik vlade in Gibanja Svoboda Robert Golob, ki je ob predstavitvi kandidatov Gibanja Svoboda za lokalne volitve dejal, da je to dejanje nizkotno in podlo. "Ne morem si predstavljati, kako se lahko normalen odrasel moški spravlja na ta nivo nad mladimi puncami, to je popolnoma nesprejemljivo," je dejal premier.

"Ne morem si predstavljati, kako se lahko normalen odrasel moški spravlja na ta nivo nad mladimi puncami, to je popolnoma nesprejemljivo."

Robert Golob,
premier

Golob je dodal, da je bilo v preteklosti s strani nekaterih medijev in konkretnih posameznikov, ki so nosilci visokih političnih funkcij, veliko hujskanja ravno proti njej. "Na dolgi rok bomo to lahko preprečili samo tako, da bomo peljali res konstantno spoštljivost v javni komunikaciji in v javnem diskurzu in hkrati žal napovedali vojno sovražnemu govoru v medijih in na spletu," je dejal. Napovedal je, da bodo morali v naslednjih šestih mesecih temu posvetiti res visoko prioriteto.

Današnji zapis Nike Kovač na Facebooku

Današnji zapis Nike Kovač na Facebooku
© Facebook

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.