Izak Košir

 |  Mladina 43  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

Wild Strings Trio

Wild Strings Trio
© Arhiv izvajalca

Wild Strings Trio & Fiddle Gang, Kino Šiška, Ljubljana

29/10 ob 20. uri

Izobraževalna platforma Godalkanje, ki jo vodi Bojan Cvetrežnik, je združila moči s slovensko-slovaško-francosko zasedbo Wild Strings Trio in tako bo ta skupaj z novimi silami, violinistkami Godalkanja (Fiddle Gang), nastopila v ljubljanskem Kinu Šiška. Uveljavljeni in tudi šele uveljavljajoči se umetniki ’new folk’ scene bodo preigravali izvirne in tradicionalne skladbe, ki segajo globoko v balkansko tradicijo. Pri do potankosti dodelanih aranžmajih bodo mojstri in mojstrice godalne igre pustili tudi dovolj prostora za individualnost in improvizacijo.

Roza Halloween, Klub K4, Ljubljana

29/10 ob 23.00

Noč čarovnic bodo priredili tudi v »najtemnejši« ljubljanski kleti na Kersnikovi 4, kjer obljubljajo, da boste spoznali »najstrašnejša bitja domače drag scene«, medtem ko bodo vaše korake na plesišču usmerjali znanci sukači lokalnih kvirovskih plesišč. Na velikem odru bosta za mešalno mizo stala didžeja Marino in Lara Lens, na malem pa Xenon, Timi in Elysian.

Dnevi poljskega filma, Slovenska kinoteka, Ljubljana

Odprtje 28/10—30/10

Dneve poljskega filma bo odprl film mojstra poljske kinematografije Jerzyja Kawalerowicza Nočni vlak (1959), komorna psihološka študija intimnih čustvenih stanj ljudi, ki noč preživijo skupaj v spalnem vagonu, a ostajajo osamljeni, zatopljeni vsak v svojo dramo. Večer zatem bo na ogled film Eastern (2019) Piotra Adamskega in za njim film Snega ne bo nikoli več (Małgorzata Szumowska, Michał Englert, 2020). V nedeljo, 30. oktobra, pa bosta na sporedu dokumentarec 1970 (Tomasz Wolski, 2021), ki prepleta animacijo z arhivskimi posnetki, ter urbana drama Drugi ljudje (Aleksandra Terpińska, 2021). Več na kinoteka.si.

Sukanica: Dorian, Zorica / Lok4cija, Ljubljana

28/10 ob 19. uri

Sukanica vsak teden gosti domače in tuje didžeje, stare mačke in tudi mlade talente. Tokrat se po dolgem času za mešalno mizo vrača Dorian.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.