Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Inkubatorji sovraštva

Danes je nov dan

Danes je nov dan

Te dni mineva 7 let odkar je po spletu zaokrožila Zlovenija – spletna stran, ki je javnost šokirala z izborom sovražnih izjav posameznikov na družbenih omrežjih, povezanih s takratno begunsko krizo. Danes, ko hitimo z obsojanjem nasilja, ki se fizično manifestira v družbi, se sovražnim izjavam sploh ne čudimo več. Vsak, ki je vsaj nekaj minut preživel med komentarji novičarski portalov in objav na družbenih omrežjih, dobro ve, da je naša družba dodobra prežeta s sovraštvom.

Vlada zato napoveduje vojno proti sovražnemu govoru. A skrb ostaja, da bodo napori zgolj blažili simptome, pri tem pa podžigali absolutiste svobode govora z jamranjem o cenzuri, namesto da bi odgovornost iskali pri družbenih omrežjih. Ta v gonji za profitom z algoritmi in mehanizmi igrifikacije pridno izrabljajo naša nizkotna čustva.

V času, ko eden najbogatejših zemljanov prevzema omrežje Twitter predvsem z namenom, da še bolj liberalizira že tako strupeno retoriko, ki ga poganja, bi bilo to še posebej pomembno.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.