Bernard Nežmah

Bernard Nežmah

 |  Mladina 45  |  Pamflet

Komentar / Izganjalci hudičev

Akcijska skupina za boj proti sovražnemu govoru

Premier Robert Golob je napovedal vzpostavitev posebne akcijske skupine za preprečevanje sovražnega govora. Če so doslej nasilje v državi sankcionirale policija, tožilstvo in sodišče, bo sedaj posegla kar izvršna oblast. Predsednik vlade pravi, da bo imenoval nacionalnega koordinatorja, ki bo sovražni govor pregnal iz komunikacijskih kanalov in platform. Če je doslej pisec ali govorec za svoja kazniva dejanja odgovarjal na sodišču, bo prvi mož politike to rešil tako, da bo že vnaprej preprečil, da bi sovražna govorica sploh dosegla časnike, televizije in splet. Pred stoletjem in več so to poskušali škofje, ki so se trudili omejevati vsebine tiska, da bi ovčice obvarovali pred pohujšanjem in surovimi zapisi, in bili deležni salv ironije liberalnega tiska. A bližji nam je partijski čas, ko so v času Kardelja in njegovih naslednikov naročali tožilcem, da časopise, ki bi s širjenjem laži vznemirjali javnost in ogrožali temelje socializma, predhodno zaplenijo in s tem obvarujejo ljudstvo pred nasilnimi idejami. Bitka za svobodo izražanja v osemdesetih je na Slovenskem tekla v smer, da je nedopustna cenzura, da je nujno omogočiti medijsko svobodo, kjer ne bo neka instanca poprej presojala, kaj je dovoljeno objaviti in kaj ne. Če pa že kdo meni, da konkretno pisanje pomeni kaznivo dejanje zoper njega, naj po izidu preprosto vloži tožbo.

 

Zakup člankov

Celoten članek je na voljo le naročnikom. Če želite zakupiti članek, je cena 4,2 EUR. S tem nakupom si zagotovite tudi enotedenski dostop do vseh ostalih zaklenjenih vsebin. Kako do tedenskega zakupa?

Pošljite SMS s vsebino MLADINA2 na številko 7890 in prejeto kodo prepišite v okvirček ter pritisnite na gumb pošlji

Nakup prek telefona je mogoč pri operaterjih Telekomu Slovenije in A1.

Članke lahko zakupite tudi s plačilnimi karticami ali prek storitve PayPal

Tedenski zakup ogleda člankov
Za ta nakup se je potrebno .

4,2 €

Za daljše časovne zakupe se splača postati naročnik Mladine.

Mesečna naročnina, ki jo je mogoče kadarkoli prekiniti, znaša že od 15,8 EUR dalje:

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.