STA

 |  Svet

Volodimir Zelenski / »Poiskali bomo vse morilce in jih privedli pred roko pravice«

Vse prebivalce Hersona je prosil, naj ne pozabijo, da so razmere v regiji še vedno zelo nevarne

"Ruska vojska je v Hersonu zagrešila enaka grozodejstva kot v ostalih regijah," je v nedeljo zvečer dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Poudaril je tudi, da so v tej regiji na jugu države že v teku dela za hitro obnovo ključne infrastrukture.

"Preiskovalci so dokumentirali že več kot 400 vojnih zločinov, najdena pa so bila trupla tako civilistov kot vojakov. Poiskali bomo vse morilce in jih privedli pred roko pravice," je dejal ukrajinski predsednik, pri čemer ni navedel lokacij domnevnih zločinov.

Vse prebivalce Hersona je prosil, naj ne pozabijo, da so razmere v regiji še vedno zelo nevarne in pojasnil, da je bil pri odstranjevanju min ubit ukrajinski vojak, še štirje pa so bili ranjeni.

Prav tako je poudaril, da si delavci prizadevajo za hitro obnovo uničene ključne infrastrukture, vključno z vodovodom, električnim omrežjem, internetnimi in televizijskimi povezavami ter prometnimi in poštnimi storitvami.

Kijev trenutno vzpostavlja nadzor nad več kot 200 naselji v regiji. Približno 200 policistov postavlja cestne zapore in beleži zločine ruskih sil, je povedal načelnik ukrajinske policije Igor Klimenko.

"Ruske sile še naprej utrjujejo svoje obrambne položaje, s težkim topništvom in minometi pa povzročajo škodo našim enotam in naseljem na desnem bregu reke Dneper", je danes sporočilo južno poveljstvo ukrajinskih sil.

Po tem, ko so se ruske sile v petek v celoti umaknile z desnega brega reke, so v Herson kmalu za tem vstopili ukrajinski vojaki, ki so jih pričakali navdušeni prebivalci.

Herson je edina regionalna prestolnica, ki jo je Rusom od začetka invazije na Ukrajino uspelo zavzeti, in njihov umik od tam velja za enega največjih ruskih neuspehov v vojni.

gc36wO_AUXk

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.