Izak Košir

 |  Mladina 46  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

© Klavdij Sluban

Tereza Kozinc in Klavdij Sluban: Bonjour le jour, Cankarjev dom, Ljubljana

23/11—15/01

Pri novi fotografski razstavi v Mali galeriji Cankarjevega doma sta moči združila fotografinja in fotograf, ki sta mama in oče malemu Martinu. Dve fotografski pisavi tako beležita njegov prihod in odraščanje. Avtorja projekta – Klavdij Sluban je mednarodno prepoznaven in cenjen fotograf, Tereza Kozinc vse bolj uveljavljajoča se fotografinja – tega opisujeta kot družinski album. Ogled razstave je brezplačen.

38. Slovenski knjižni sejem, Gospodarsko razstavišče, Ljubljana

22/11—27/11

Po dveh letih bo Slovenski knjižni sejem ponovno potekal v živo, vendar na novi lokaciji, iz Cankarjevega doma se je namreč preselil na Gospodarsko razstavišče. Na sejmu, vstop vanj bo brezplačen, se bo ob pestri knjižni ponudbi slovenskih založb, ki v času sejma praviloma ponudijo nižje cene knjig, na različnih odrih odvilo tudi več kot 200 dogodkov, od predstavitev knjig do okroglih miz. Podrobnejše informacije najdete na spletni strani www.knjizni-sejem.si. Še namig za tiste, ki boste do prizorišča potrebovali prevoz: na spletni strani sejma poiščite zavihek »Obiskovalci« in si priskrbite brezplačno vozovnico za mestni avtobus ali za 75 odstotkov cenejšo vozovnico za vlak.

Samo ne se ustavit!, SNG Maribor, Maribor

Premiera 18/11 ob 20. uri

Ameriški avtor Horace Stenley McCoy je leta 1935 napisal roman Tudi konje streljajo, mar ne?, po katerem je bil konec šestdesetih let posnet istoimenski kultni film, ki je prejel več oskarjev, Jane Fondo pa izstrelil med hollywoodske zvezde. Roman pripoveduje o krutem plesnem maratonu, kjer se tekmovalci na eksistencialnem robu preživetja v času svetovne gospodarske krize prijavijo v upanju, da osvojijo privlačno denarno nagrado. Iz teh motivov je črpala tudi avtorica drame Samo ne se ustavit! Simona Hamer: iz gospodarske krize, vsakodnevnega boja za preživetje, brezupne brezposelnosti, neusmiljenega sveta šovbiznisa. Režiser predstave je Primož Ekart, v igralski zasedbi pa so med drugim Ana Urbanc, Petja Labović in Vojko Belšak.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.