STA

 |  Politika

Volitve / Med 165 župani izvolili zgolj 22 županj

Na lokalnih volitvah uspešnih le 13 odstotkov žensk

Med ženskami, ki so v nedeljo osvojile županske stolčke, je tudi Nuška Gajšek, ki bo tudi v prihodnjem mandatu vodila Mestno občino Ptuj.

Med ženskami, ki so v nedeljo osvojile županske stolčke, je tudi Nuška Gajšek, ki bo tudi v prihodnjem mandatu vodila Mestno občino Ptuj.
© Facebook

Med 165 župani, ki so jim volivci v nedeljskem prvem krogu volitev zaupali mandat, je 22 županj, kar predstavlja dobrih 13 odstotkov. V drugi krog županskih volitev, ki bo potekal v 47 občinah, pa se je uvrstilo 12 županskih kandidatk.

Med ženskami, ki so v nedeljo osvojile županske stolčke, je tudi Nuška Gajšek, ki bo tudi v prihodnjem mandatu vodila Mestno občino Ptuj. Ostaja pa edina ženska na čelu katere od mestnih občin, saj se tudi v mestnih občinah, kjer v nedeljo še niso dobili župana, v drugi krog ni uvrstila nobena kandidatka.

Pred štirimi leti je bilo v prvem krogu med 156 župani izvoljenih 17 žensk oziroma slabih 11 odstotkov, v drugi krog pa se je med 112 kandidati uvrstilo osem kandidatk.

Novoizvoljeni župani na osmih lokalnih volitvah v zgodovini Slovenije bodo občine vodili prihodnja štiri leta. V občinah, kjer v prvem krogu župana še niso izvolili, bo drugi krog 4. decembra.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.