Uredništvo

 |  Svet

Prekletstvo britanskih princev

Kraljeva družina, ki jo sestavljajo povprečno nadarjeni posamezniki, se mora kosati s sanjskimi podobami monarhične veličine in pomena, ki jih je treba vedno znova poustvarjati z veličastnimi porokami in razkošnimi paradami

Princ Harry

Princ Harry
© Wikipedia

Pri prodajalcih časopisov (in v naši spletni trgovini) lahko kupite posebno izdajo Mladine ZGODOVINA BRITANSKE MONARHIJE, ki razkriva, kaj sploh je britanska monarhija in kako deluje. Besedila so napisali vodilni evropski zgodovinopisci in znanstveniki, že v Nemčiji, kjer je najprej izšla, pa je naletela na izredno močan odziv javnosti, prav tako pa seveda tudi v Veliki Britaniji. V članku z naslovom Prekletstvo princev Martin Doerry piše o tem, da so kraljičine otroke in vnuke tabloidi obremenjevali že v času njenega življenja. Kraljeva družina, ki jo sestavljajo povprečno nadarjeni posamezniki, se mora kosati s sanjskimi podobami monarhične veličine in pomena, ki jih je treba vedno znova poustvarjati z veličastnimi porokami in razkošnimi paradami. In ne gre drugače, kot da ji vedno znova spodleti. 

"Odnos takrat že malce priletnega princa, danes kralja, in večjega dela njegove družine z britanskimi mediji se je skrhal že davno. Vse od smrti njegove nekdanje žene Diane, ki se je leta 1997 ponesrečila v pariškem predoru na begu pred paparaci, se rodbina Windsor strinja, da 'bloody people' (Karlove besede) iz vrst tiska namerno uničujejo slavo in ugled krone."

"Princa Filipa so razmere oblikovale v cinika, Charlesa v melanholika, njegovega brata pa v plejboja in lenuha. A prekletstvo princev je zadelo tudi sinova današnjega kralja."

Martin Doerry

"Nasprotno pa se opsovanim novinarjem zdi, da imajo že precej dolgo opraviti s kraljevo družino, ki ne ustreza podobi kraljeve imenitnosti. Naj gre za rasistične izpade pokojnega princa Filipa, ki je kar preveč rad zasmehoval Indijce, Pakistance, temnopolte in Škote, diletantske poskuse današnjega kralja Karla III. v slikanju akvarelov ali arhitekturni kritiki, princa Harryja v nacistični uniformi in pri slačibiljardu v Las Vegasu – moški del rodbine Windsor je najboljši poligon za napade republikansko naravnanih urednikov," piše Doerry.

POSEBNO ŠTEVILKO MLADINE NAROČITE NA TEJ SPLETNI POVEZAVI >>

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.