STA

 |  Politika

Referendum / V katerih volilnih enotah so bili najbolj ZA?

Delež tistih, ki so glasovali za vladne zakone, je bil najvišji v volilni enoti Postojna (sledita Ljubljana Center in Ljubljana Bežigrad), najnižji pa v volilni enoti Ptuj

Slavje novinarske ekipe RTV Slovenija ob zmagi na referendumu

Slavje novinarske ekipe RTV Slovenija ob zmagi na referendumu
© Gašper Lešnik

Uveljavitev treh zakonov, o katerih se je v nedeljo odločalo na referendumih, so volivci podprli v vseh volilnih enotah. Delež tistih, ki so glasovali za zakone, je bil najvišji v volilni enoti Postojna, najnižji v volilni enoti Ptuj, kjer je šlo najbolj na tesno pri spremembah zakona o vladi; 50,85 odstotka jih je bilo za, 49,15 odstotka proti.

Med 88 volilnimi okraji je bil Koper I tisti, kjer je bila podpora zakonom najbolj prepričljiva; pri noveli zakona o RTVS in spremembah zakona o dolgotrajni oskrbi je dosegla 80 odstotkov, pri spremembah zakona o vladi pa 75 odstotkov.

Vrsta na volišču

Vrsta na volišču
© Gašper Lešnik

Okraj, kjer so uveljavitvi zakonov najbolj nasprotovali, pa je Ribnica-Dobrepolje, kjer je proti uveljavitvi sprememb zakona o vladi glasovalo 63,36 odstotka, proti uveljavitvi sprememb zakona o dolgotrajni oskrbi 58,82 odstotka, pri noveli zakona o RTVS pa bilo volivcev, ki so glasovali proti, 59,63 odstotka.

Novela zakona o RTV Slovenija

© STA / DVK

Spremembe zakona o dolgotrajni oskrbi

© STA / DVK

Spremembe zakona o vladi

© STA / DVK

*VIR: Državna volilna komisija (delni neuradni izidi po skoraj 99 odstotkih preštetih glasovnic)*

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.