STA

 |  Politika

Zelenski / »Ukrajina bo omejila delovanje verskih organizacij povezanih z Rusijo«

Ukrajinski predsednik je poudaril, da mora Ukrajina braniti svojo neodvisnost tudi na verskem področju

Ukrajina bo omejila delovanje verskih organizacij, ki so povezane z Rusijo, je v četrtek v svojem nagovoru sporočil ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski in ob tem poudaril, da mora Ukrajina svojo neodvisnost braniti tudi na verskem področju, je zapisano na uradni spletni strani ukrajinskega predsednika.

"Svet za nacionalno varnost in obrambo je vladi naročil, naj parlamentu predloži osnutek zakona o prepovedi dejavnosti verskih organizacij v Ukrajini, ki so povezane s centri vpliva v Rusiji," je dejal Zelenski.

Hkrati je opozoril, da morajo vsi organi, pristojni za zagotavljanje nacionalne varnosti, okrepiti prizadevanja za odkrivanje in preprečevanje ruskih subverzivnih dejavnosti v verskem okolju Ukrajine. "Ukrajina mora braniti svojo neodvisnost tudi na verskem področju. Nikomur ne bomo dovolili, da bi v ukrajinski duši ustvaril imperij," je še dodal.

"Svet za nacionalno varnost in obrambo je vladi naročil, naj parlamentu predloži osnutek zakona o prepovedi dejavnosti verskih organizacij v Ukrajini, ki so povezane s centri vpliva v Rusiji."

Volodimir Zelenski,
ukrajinski predsednik

Že leta 2018 sta se dve ukrajinski pravoslavni cerkvi odcepili od Moskve ter se združili v Ukrajinsko pravoslavno cerkev. Maja letos je ukrajinska cerkev pretrgala vezi z Rusko pravoslavno cerkvijo ter razglasila popolno samostojnost in neodvisnost od Moskve, saj se ne strinja s stališčem moskovskega patriarha Kirila glede vojne v Ukrajini.

Patriarh Kiril podpira ruskega predsednika Vladimirja Putina in je med drugim oktobra izjavil, da je njegovo vladavino določil Bog. Večkrat je tudi zagreto zagovarjal rusko invazijo na Ukrajino.

Ukrajinska obveščevalna služba SBU je sicer že pretekli teden izvedla več racij v samostanih, med drugim v zgodovinskem pravoslavnem samostanu Kijevsko-Pečerska lavra zaradi suma, da v njem delujejo ruski agenti.

rDlBYRNwWnY

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.