Damjana Kolar

 |  Kultura

Film tedna / Korzet

Nov pogled na življenje priljubljene avstrijske cesarice Elizabete 

V Kinodvoru bo od 14. decembra na ogled kostumska drama Korzet v režiji Marie Kreutzer, ki predstavi nov pogled na življenje priljubljene avstrijske cesarice Elizabete. Igralka Vicky Krieps je za prepričljivo upodobitev priljubljene Sisi v Cannesu prejela nagrado za najboljšo igralko v sklopu Posebni pogled.

Avstrijsko cesarico Elizabeto daleč naokrog slavijo zaradi njene lepote in njenega vpliva na modne smernice. Sisi leta 1877 praznuje štirideset let. Da bi v javnosti ohranila neokrnjeno podobo, mora svoj korzet zavezovati vse tesneje. Poleg tega njena vloga na dunajskem dvoru postaja vse bolj simbolična, pa čeprav njeni lakota po znanju in sla po življenju še nikoli nista bili večji. Elizabeta zato odpotuje v Anglijo in na Bavarsko, tam obišče nekdanje ljubimce in stare prijatelje ter tako znova išče vznemirjenje in smisel iz mladosti. Ko ji dajo vedeti, da bo njena prihodnost zapolnjena s strogimi ceremonialnimi zadolžitvami, se Sisi upre karikirani podobi same sebe in si zamisli načrt, kako zagotoviti, da se bodo njenih dosežkov spominjali v lepši luči.

"Zelo hitro sem ugotovila, da gre za obdobje v Elizabetinem življenju, ko se je po eni strani začela upirati vsej dvorni ceremonialnosti ter se po drugi začela umikati in izolirati; čas, ko je očitno postalo nemogoče, da bi se prilagodila vnaprej določeni šabloni. Zaslutimo občutje večne obveze do zadovoljevanja pretiranih pričakovanj, saj je to edini način za dosego priznanja in ljubezni – to se mi je zdelo izjemno zanimivo in univerzalno obenem," je o filmu zapisala režiserka.

Marie Kreutzer, rojena v Gradcu, sodi med najpomembnejše sodobne avstrijske režiserje in režiserke. Njen prvi celovečerni film Brez očeta (Die Vaterlosen, 2011) je bil prikazan in nagrajen na številnih festivalih, med drugim v sekciji Panorama Special Berlinskega filmskega festivala in na ljubljanskem Liffu. Nič manj uspešna nista bila režiserkin drugi in tretji celovečerec: drama Gruber geht (2015) in generacijska komedija z Vicky Krieps Was hat uns bloß so ruiniert (2016). Mednarodno pozornost pa je Marie Kreutzer pritegnila leta 2019, ko se je njena feministična psihodrama Der Boden unter den Füßen (2019) uvrstila v tekmovalni program Berlinala. Film je požel navdušene kritike in prejel več nagrad.

yEq-XrY_5M8

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.