STA

 |  Svet

V tem primeru bo Rusija uporabila jedrsko orožje 

Ruski predsednik Vladimir Putin je poudaril, da bo Rusija jedrsko orožje uporabila le v primeru, če bo napadena

Ruski predsednik Vladimir Putin je v nagovoru na letnem zasedanju kremeljskega sveta za človekove pravice dejal, da bo Rusija jedrsko orožje uporabila le v primeru, če bo napadena. Ob tem je zahodne medije in organizacije obtožil protiruske nastrojenosti ter ocenil, da se bo vojna v Ukrajini verjetno zavlekla, poročajo tuje tiskovne agencije.

Putin, ki je večkrat obljubil, da bo za obrambo ruskega ozemlja uporabil vsa vojaška sredstva, je danes na srečanju sveta za človekove pravice v Moskvi dejal, da bo Rusija jedrsko orožje uporabila le kot odgovor na morebiten napad sovražnika. "Ko nas kdo napade, vrnemo udarec," je dejal ruski predsednik.

Putin je ob tem ZN in druge mednarodne organizacije ter zahodne medije obtožil protiruske pristranskosti. Dejal je, da so Svet ZN za človekove pravice, Svet Evrope in druge skupine za pravice "začele kazati svojo cinično pristranskost", potem ko je Rusija napotila svojo vojsko v Ukrajino.

"Omenjene strukture niso zmožne izpolnjevati svojih zastavljenih ciljev. Zaradi njihove očitne pristranskosti se je bila Rusija prisiljena odpovedati članstvu v več organizacijah," je dejal Putin v svojem nagovoru, ki so ga prenašale tudi ruske televizije.

"Omenjene strukture niso zmožne izpolnjevati svojih zastavljenih ciljev. Zaradi njihove očitne pristranskosti se je bila Rusija prisiljena odpovedati članstvu v več organizacijah."

Vladimir Putin,
ruski predsednik

"Vidimo, da se doktrina človekovih pravic uporablja za uničevanje suverenosti držav ter za upravičevanje zahodne politične, finančne, gospodarske in ideološke prevlade," je dodal in obtožil tuje medije, da širijo "nizkotne in očitne laži".

Putin je v svojem nagovoru komentiral tudi rusko "vojaško kampanjo" v Ukrajini, ki bo po njegovih besedah morda postala "dolgotrajen proces", vendar je ob tem pohvalil ozemeljske pridobitve ruskih sil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ruska vojska se je sicer nedavno soočila z vrsto neuspehov, med drugim se je morala umakniti iz Hersona, edine regionalne prestolnice, ki jo je letos zavzela. Putin je v odziv na to septembra sklical delno mobilizacijo, da bi okrepil omahujočo ofenzivo.

"Vidimo, da se doktrina človekovih pravic uporablja za uničevanje suverenosti držav ter za upravičevanje zahodne politične, finančne, gospodarske in ideološke prevlade."

Vladimir Putin

"Od naših 300.000 mobiliziranih borcev in branilcev domovine jih je 150.000 na območju, kjer potekajo vojaške operacije, približno 77.000 jih je v bojnih enotah," je dejal ruski predsednik in ob tem obljubil, da novega vala mobilizacije ne bo.

Vio2MNgNf5E

0co2DER6zPw

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.