Marcel Štefančič jr.

 |  Mladina 49  |  Kultura  |  Film

V ljubezni ni naključij

Obe strani rezila / Avec amour et acharnement, 2022, Claire Denis

za

Nemogoča izbira. Obe strani rezila / Avec amour et acharnement, 2022, Claire Denis.

Sara (Juliette Binoche), voditeljica prestižne, angažirane radijske oddaje, že deset let živi z Jeanom (Vincent Lindon), nekdanjim rugbyjskim zvezdnikom, ki ima najstniškega sina z drugo žensko in ki je nekaj let presedel v ječi – ne vemo, zakaj. Toda očitno je dovolj karizmatičen, da Sara z njim vztraja. Nekoč je bil še usodnejši, saj je zaradi njega pustila Françoisa (Grégoire Colin), ki ga vsa ta leta ni videla, niti enkrat, zdaj pa ga je nenadoma bežno zagledala na ulici. Srečno naključje? Serendipity? O, več kot to – François, sicer Jeanov nekdanji prijatelj, namreč ravno ustanavlja novo športno »skavtsko« agencijo, k sodelovanju pa je povabil tudi Jeana. Zakaj? Da bi ji bil bližje? Da bi se jima maščeval? Da bi njun odnos destabiliziral? Hoče zapeljati Saro – ali oba? Ali pa jima hoče le pomagati – v imenu »dobrih starih časov«, ki so tako stari, da so lahko že dobri?

Bo morala izbrati? Koga bo izbrala? Mora sploh izbrati? Lahko izbere oba?

A kaj, če se je preteklost slabo postarala, da Sara po Françoisovi vrnitvi ne more reči, da je med njima z Jeanom še vedno tako kot pred tem – in da se ni nič spremenilo? Mar niso pogledi postali begavi in nelagodni? Mar se niso emocije napele, nabrusile, našpičile – in premešale? Mar niso začela razpoloženja nihati? Mar obžalovanje ni trčilo ob ljubosumje? In kaj bo storila ona? Bo morala izbrati? Koga bo izbrala? Mora sploh izbrati? Lahko izbere oba? Film Obe strani rezila – tesen in stresen kot triler, emocionalno labirinten kot Sautetova klasika Cesar in Rosalie, v kateri so Juliette Binoche, Lindona in Colina anticipirali Romy Schneider, Yves Montand in Sami Frey – je zgodba o ženski, ki izkuša, koliko boja za oblast, agoničnih komplikacij, manipuliranja, dvoumnosti, vzporednih prihodnosti, plenilskih fantazij in nasilja je v tistem sentimentalnem »Je t’aime«, in obenem zgodba o ženski, ki se znajde pred nemogočo izbiro. Toda prav ljubezen je nemogoča izbira. Vedno te preseneti – kot morilec v noči. Nimaš izbire. V ljubezni ni naključij. (Kinodvor + VOD)

OBTJTtOiuzg

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.