Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Strojna inteligenca, človeška življenja

Danes je nov dan

Danes je nov dan

Danes je nov dan je ena od 192 organizacij in posameznikov, ki so ta teden pozvali EU, naj zaščiti migrante, begunce, prosilce za azil in osebe brez statusa pred negativnimi posledicami strojne inteligence. Nekateri vidiki tehnološkega napredka lahko prinesejo boljšo kakovost življenja in učinkovitejši dostop do javnih storitev, vendar je strojna inteligenca tudi orodje pretiranega nadzora in targetiranja predvsem marginaliziranih skupin. 

Od detektorjev laži in sistemov za profiliranje, ki jih poganja strojno učenje, do nadzora evropskih meja z novimi tehnologijami, sistemi umetne inteligence predstavljajo vedno večji del upravljanja migracij v EU. Tehnologija je ključen del sistema nadzora meja EU, ki ga moramo misliti v luči vedno večje kriminalizacije migracij in desnega ekstremizma. Droni hrvaške policije so bili ključni pri izvajanju pushbackov v Srbijo in BiH, tehnologije, ki omogočajo biometrijo, pa upravičujejo pretiran nadzor grške policije nad migrantskimi skupnostmi

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.