STA

 |  Svet

Krepitev morale ruskih vojakov s pevci in cirkusanti?

Britanske obveščevalne službe ocenjujejo, da namerava Rusija okrepiti moralo ruskih vojakov, ki se borijo v Ukrajini, z glasbo in kulturo, Moskva pa London obtožuje dezinformacijske kampanje

Britanske obveščevalne službe ocenjujejo, da namerava Moskva okrepiti moralo ruskih vojakov, ki se borijo v Ukrajini, z glasbo in kulturo. Pred nekaj dnevi naj bi v Moskvi napovedali napotitev na fronto dveh "kreativnih brigad" z opernimi pevci, igralci in cirkusanti, je na enem od družbenih omrežij nedavno objavilo britansko obrambno ministrstvo.

Britanci domnevajo, da bo Rusija kulturno in zabavno ofenzivo združila še z ideološko usmerjenim političnim izobraževanjem ruskih vojakov. V Londonu ob tem dodajajo, da je to med Rusi tesno prepleteno že od sovjetskih časov. Hkrati so v britanski prestolnici izrazili dvom, da lahko Kremelj dejansko okrepi moralo ruskih vojakov.

Največje težave ruske vojske so še vedno "veliko število žrtev, slabo vodstvo, težave s plačilom in pomanjkljiva oprema", kreativne brigade pa bodo, kot menijo v Londonu, "težko kos tovrstnim izzivom".

Britansko obrambno ministrstvo vse od začetka ruskega vojaškega napada na Ukrajino konec februarja vsak dan objavlja informacije o poteku vojne v Ukrajini, pri čemer se sklicuje na obveščevalne podatke. S tem se britanska vlada zoperstavlja ruski zgodbi in pomaga zaveznikom. Moskva na drugi strani London obtožuje dezinformacijske kampanje, je ob tem poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.