STA

 |  Svet

Harvey Weinstein tudi v Los Angelesu spoznan za krivega

Tožilci v Los Angelesu so podobno kot tisti v New Yorku poroto prepričali, da je Weinstein izkoriščal svoje bogastvo in vpliv za posilstva in spolne zlorabe žensk, ki so želele uspeti v Hollywoodu

Porota v Los Angelesu je v ponedeljek bivšega filmskega producenta Harveyja Weinsteina spoznala za krivega posilstva in še dveh obtožb spolnega napada ene od štirih žensk, ki so ga tega obtoževale. Weinsteinu, ki je bil zaradi posilstva in spolnih napadov že v New Yorku leta 2020 obsojen na 23 let zaporne kazni, grozi dodatnih 24 let zapora.

Tožilci v Los Angelesu so podobno kot tisti v New Yorku poroto prepričali, da je Weinstein izkoriščal svoje bogastvo in vpliv za posilstva in spolne zlorabe žensk, ki so želele uspeti v Hollywoodu.

Weinstein je vse obtožbe zanikal in trdil, da je šlo za transakcijske spolne odnose s pristankom. Ženske so imele z njim spolne odnose, on pa jim je pomagal pri karieri.

V Los Angelesu so mu sodili zaradi spolnega napada ali posilstva štirih žensk, med katerimi je bila celo prva dama Kalifornije Jennifer Siebel Newsom, nekoč igralka, sedaj soproga guvernerja Gavina Newsoma, ki ima ambicije za predsedniško kandidaturo.

Obtožen je bil skupaj sedmih kaznivih dejanj, med njimi dveh posilstev. Porota je povsem verjela le eni od žensk, ki so ga obtoževale, vendar je bilo to dovolj.

Oproščen je bil ene obtožbe posilstva, in več spolnih napadov. Porota v Los Angelesu je zasedala skupaj deset dni. Spoznala ga je za krivega vseh točk obtožnice v zvezi s posilstvom italijanske igralke in manekenke, ki trdi, da se je leta 2013 med filmskim festivalom pojavil na vratih njene hotelske sobe in jo posilil.

Porota se ni mogla poenotiti glede obtožb Siebel Newsom in še ene ženske. Porota pa ga je oprostila spolnega napada na maserko leta 2010.

J6h08iIsZD8

cJMFykZo-3c

j-Cu2wkwJHY

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.