STA

 |  Svet

Zelenski / »Vaša pomoč ni miloščina, ampak investicija v globalno varnost«

Ukrajinski predsednik se je v ZDA zahvalil za ameriško pomoč ter zagotovil, da se Ukrajina ne bo nikoli predala

Zelenski med nagovorom v ameriškem kongresu

Zelenski med nagovorom v ameriškem kongresu
© YouTube

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v sredo po srečanju v Beli hiši doživel navdušen sprejem s stoječimi ovacijami v ameriškem kongresu. Tam se je zbranim zahvalil za ameriško pomoč, za katero je dejal, da ni miloščina, ampak investicija v globalno varnost in demokracijo ter zagotovil, da se Ukrajina ne bo nikoli predala.

Mu_hCpYHOX0

Zelenski se je v govoru kongresu za pomoč zahvalil vsakemu Američanu posebej, vendar poudaril, da bo za obrambo njegove države potrebno storiti še več. Vojno proti Rusiji je opisal kot boj svobodnega sveta proti tiraniji.

Po desetih mesecih vojne je Zelenski poudaril prepričanje, da bo prihodnje leto prelomno. "Prelomnica, kjer ukrajinski pogum in ameriška odločnost jamčita za prihodnost skupne svobode, svobode ljudi, ki se postavijo za svoje vrednote," je dejal.

V svojem govoru je nizal zgodovinske primerjave z ameriškim bojem za neodvisnost, sedanjo zimo pa je primerjal z zimo leta 1944, ko je nemška vojska v zadnji ofenzivi druge svetovne vojne na zahodni fronti obkolila Američane v Belgiji, ki pa se kljub mrazu okrog božiča niso predali, tako kot se bo besedah Zelenskega ne bodo Ukrajinci, četudi bo božič zaradi ruskih napadov na energetsko infrastrukturo potekal ob svečah.

"Prelomnica, kjer ukrajinski pogum in ameriška odločnost jamčita za prihodnost skupne svobode, svobode ljudi, ki se postavijo za svoje vrednote."

Volodimir Zelenski,
ukrajinski predsednik

Bidnova vlada je Ukrajini doslej namenila vojaško pomoč v vrednosti več kot 21 milijard dolarjev, vendar je Zelenski v kongresu dejal, da upa, da bo te pomoči še več.

Med govorom je omenil tudi ZDA in Izraelu nenaklonjeni Iran, ki ga je označil za teroristično državo, ki Rusijo zalaga z brezpilotnimi letali. Ob tem je opozoril, da bodo brez ukrepanja zoper Moskvo in Teheran ogroženi tudi drugi ameriški zavezniki v regiji, s čimer je namignil na Izrael.

Zelenski je ZDA obiska, tik preden bodo republikanci januarja preveli večino v predstavniškem domu kongresa.

Verjetni prihodnji predsednik predstavniškega doma republikanec Kevin McCarthy je sicer pred časom dejal, da podpira pomoč Ukrajini, vendar pa ne brez pogojev in vprašanj. Zelenski je izrazil prepričanje, da bo podpora ZDA trdna, ne glede na spremembo večine v predstavniškem domu.

"Vaša pomoč ni miloščina, ampak investicija v globalno varnost," je v govoru ob velikem aplavzu poudaril Zelenski.

Zelenskega v kongresu ni odobravala le manjšina iz tabora podpornikov nekdanjega republikanskega predsednika Donalda Trumpa, ki mu očita, da je v Washington prišel po nezasluženi denar.

Zelenski pa je ob tej priložnosti predsednici predstavniškega doma Nancy Pelosi in podpredsednici ZDA Kamali Harris predal zastavo s podpisi ukrajinskih borcev s fronte, od njiju pa je dobil v dar ameriško zastavo, ki je v čast njegovega obiska plapolala nad kongresno palačo.

XGg7Ss1x7wA

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.