Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Oglaševalci prihajajo še po naše nebo

Danes je nov dan

Danes je nov dan

Oglaševanje je ena od največjih svetovnih industrij, v kateri se vsako leto obrne več sto milijard evrov. Ostra konkurenca podjetja sili v iskanje novih poti do kupcev, pri tem pa jih zavira omejeno število možnih oglaševalskih platform.

Ena od potencianih alternativ se skriva na nebu. Strošek oglasa, ki bi ga na nebu prikazali s pomočjo satelitov, naj bi znašal približno 65 milijonov dolarjev, oglaševalec pa bi imel od kampanje več kot 100 milijonov dolarjev dobička.

Še cenejša in realnejša možnost bi bila uporaba tehnologije brezpilotnih letalnikov, s katerimi je že zdaj mogoče na nebu prikazati neverjetne prizore.

Seveda pa se poraja vprašanje, kako dolgo in kako trmasto bi se tovrstnemu posegu v naravo upirali zakonodajalci. Če se nam res obeta ta distopična verzija poznokapitalistične prihodnosti, jo moramo po najboljših močeh poskusiti preprečiti. Medtem pa se poslužimo nasveta, ki smo se ga naposlušali v zadnjih letih; uživajmo (v relativno neonesnaženem nebu), dokler lahko.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.