Stanka Prodnik

 |  Mladina 1  |  Kultura  |  TV

Kaj dogaja? / Prvi predsedničin nastop

Nataša Pirc Musar je za svoj prvi javni nastop izbrala silvestrsko oddajo Kaj dogaja?

Predsednica Nataša Pirc Musar kot voditeljica novic v oddaji Kaj dogaja?

Predsednica Nataša Pirc Musar kot voditeljica novic v oddaji Kaj dogaja?
© TV Slovenija

Najprej je treba povedati, da je bila oddaja Kaj dogaja? edini res dober del silvestrskega večernega programa na TV Slovenija. Še huje: bila je edini res ne grozljiv del silvestrskega večera. A v isti sapi moramo dodati tudi: je bila pa to tudi najslabša oddaja Kaj dogaja? v lanskem letu, pa čeprav je imela vmes kar nekaj biserov.

Začela se je odlično: z izjemnim duetom Nuše Drašček in voditelja Tilna Artača, z uvodno silvestrsko zdravico, ki je bila izpeljana tako briljantno, da smo se ob gledanju res dobro počutili. Pač ko začutiš, da je nekaj narejeno res dobro, da je premišljeno, da je izvedba presežna in da za tem stoji izjemna ekipa. Bil je glamur, bil praznični trenutek, dišalo je po 31. decembru, tako kot zadiši iz ameriških in francoskih televizijskih oddaj na ta dan.

Kaj dogaja? se ves čas premika med urbanim in ruralnim humorjem, a vedno tako spretno in inteligentno, da se lahko smejimo vsi – in njena temeljna značilnost je, da reže politiko in družbo ostro, a hkrati brez kapljice krvi, brez grobosti, sicer tako značilne za slovensko stand up sceno. Za večino slovenskih stand up komikov namreč pogosto ne vemo, ali se res hecajo ali pa so res eni zahojeni šovinisti, s tistim vred, ki je zdaj obrambni minister. Tilen Artač je drugačen že od svojih začetkov, že v času Hribarjevega TV-šova se je razlikoval prav zaradi zmožnosti razumevanja, kje je meja spodobne nespodobnosti – in to izjemno tanko linijo zna loviti ves čas. S staranjem se ni prav nič pokvaril.

A ko se je sredi oddaje pojavila kot voditeljica novičarskega skeča kar predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki seveda zna nastopati na tem stolu, saj je to dolgo časa profesionalno počela, nas je postalo strah: pač težko, res težko deluje dobro, če se predsednice in predsedniki lotijo biti zabavni. In ko smo ugotovili, da bo predmet njenih šal njen predhodnik Borut Pahor, smo si vlekli čez oči odejo, da ne bomo gledali sramote, ki se je obetala. In? Bilo je odlično. Ravno dovolj prevzetno in skromno hkrati, ravno prav šale na račun njenega predhodnika in nje same. Vsakič, ko je Nataša Pirc Musar začela govoriti, sta nas seveda pograbila obup in groza, a je hkrati vsakič, ko je končala stavek, izpadlo ravno prav zabavno, hkrati pa skromno in prijazno. Zelo tvegano za novo predsednico, a očitno sta Igor Bračič in Tilen Artač zelo natančno naštudirala potek vsakega stavka, verjetno pa si je tudi Nataša Pirc Musar vzela čas za premislek, kako morajo ti prebrani stavki učinkovati.

Intervju z novo predsednico, ki je sledil novičarskemu skeču, ni bil preveč dober, ne vprašanja ne odgovori, tudi zato, ker je pač pogovor vodila voditeljica s premalo kilometrine in tudi karizme, da bi lahko dosegla zaupljivo razpoloženje. A kot smo zapisali: vse, kar je na silvestrovo sledilo oddaji Kaj dogaja?, je bilo pač samo še neprijetno, boleče neprijetno, zato so Nuška Drašček, Nataša Pirc Musar in Tilen Artač do polnoči samo še rastli v naših očeh.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.