Damjana Kolar

 |  Kultura

Film tedna / Peter von Kant

Svobodna interpretacija mojstrovine Rainerja Wernerja Fassbinderja

V Cankarjevem domu v Ljubljani je na ogled film Peter von Kant v režiji Françoisa Ozona. S Fassbinderjevim delom Grenke solze Petre von Kant navdihnjena satira je duhovit pogled za kuliso zvezdništva, ki raziskuje razmerja moči v odnosu med vplivnim umetnikom in njegovo muzo.

Peter von Kant je svobodna interpretacija Fassbinderjeve mojstrovine Grenke solze Petre von Kant (1972). Peter von Kant je uspešen filmski režiser. Živi skupaj s pomočnikom Karlom, ki ga rad zaničuje in ponižuje, čeprav mu ta izkazuje popolno predanost. Petrova najboljša prijateljica je Sidonie, slavna igralka in njegova nekdanja umetniška muza. Ko mu nekega večera predstavi mladega Amirja, se Peter v trenutku zaljubi v privlačnega mladeniča in mu na široko odpre vrata v svet filmske industrije. A ko Amir postane slaven in ne potrebuje več uslug vplivnega filmarja, se je razočarani Peter prisiljen soočiti z osamljenostjo in lastnimi demoni.

"Jasno je bilo, kako naj predelam besedilo: lik Petre preoblikujem v moškega, Petra von Kanta, in ga spremenim v režiserja. To mi je omogočilo spregovoriti tako o Fassbinderju kot, v zrcalnem učinku, o sebi. Fassbinderja sem 'izdal', da bi ga bolje našel in našel tudi sebe v tej univerzalni zgodbi o ljubezenski strasti, ki je bolj aktualna kot kdaj koli ter raziskuje vprašanja moči, vpliva in podreditve v ustvarjalnem procesu in v razmerju muza-Pigmalion," je o filmu zapisal režiser.

François Ozon se je po magisteriju iz filma na Univerzi v Parizu I  vpisal na oddelek za režijo na znameniti La Fémis. Njegove kratke filme so gostili številni mednarodni festivali, leta 1998 pa se je s celovečernim prvencem Sitcom uvrstil na program canskega festivala. Redka kombinacija humorja, rahločutnosti in psihologije mu je kmalu prinesla mednarodno slavo ter ga uveljavila kot enega najdrznejših in najizvirnejših francoskih režiserjev.

-H9LU1mSJ94

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.