Danes je nov dan

 |  Družba  |  Agrument

Andrew Tate kot simptom

freepik

freepik

Medtem ko toksičen vplivnež Andrew Tate za romunskimi zapahi čaka na sojenje, ker ga sumijo trgovanja z ljudmi, na dan prihajajo številni dokazi, v katerih očitke potrjuje kar sam. V svojih videih brez zadržkov razlaga o utaji davkov in spolnem izkoriščanju žensk, v javnost pa je prišel tudi star posnetek, v katerem priznava celo posilstvo.

Kljub temu ima Tate še naprej mnoge podpornike; število njegovih sledilcev na družbenih omrežjih raste, njegove vsebine se nebrzdano širijo po spletu, zagovarjajo ga številni desni mnenjski voditelji. Tatova toksična moškost pogosto dosega tudi najmlajše, ki – zaslepljeni s podobami bogastva in uspeha – nekritično sprejemajo njegove "nauke".

Tate še zdaleč ni edini krivec za porast mizoginije, temveč je bolj simptom družbe, ki vse bolj normalizira neenakost, šovinizem, sovraštvo in nasilje. Glede na število femicidov, ki smo jim priča v Sloveniji, je skrajni čas, da tudi mi začnemo iskati sistemske rešitve, ki bodo takšno stanje izboljšale.

Agrument ustvarja Danes je nov dan.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.