Izak Košir

 |  Mladina 3  |  Kultura  |  Dogodki

Pozor, kultura

Izbor dogodkov

© Nejc Trampuž

Nejc Trampuž: Popolnoma drugačna prihodnost, Galerija Simulaker, Novo mesto

20/01—18/02

Večplastni umetniški projekt multimedijskega umetnika in fotografa Nejca Trampuža obravnava aktualna okoljska vprašanja in opazuje pozni kapitalizem. Raziskovalno naravnano delo sestavljata multimedijska instalacija in istoimenska publikacija, cilj projekta pa je izzvati naše tradicionalne predpostavke in prepričanja, okrepiti okoljsko ozaveščenost in ustvariti prostor za razmišljanje o bližnji prihodnosti znotraj našega primarnega ekosistema – Zemlje. Razstava obrača fokus k potencialnim rešitvam in izhodom iz okoljske krize, pri čemer avtor stavi tudi na umetno inteligenco.

Via Negativa Hotspot 2023, različne lokacije, Ljubljana

27/01—01/02

Umetniška skupina Via Negativa, ki je nedavno praznovala dvajsetletnico, predstavlja zgoščeno kompilacijo izbranih predstav iz minulih nekaj let, ki bo na ogled na različnih prizoriščih v prestolnici: pripovedovalski performans Resnična zgodba 27. in 28. januarja v Španskih borcih, solo performans MandićCirkus na ista datuma v SNG Drama Ljubljana, plesni performans Poljub in hibridni dogodek La isla bonita bosta 29. januarja v Španskih borcih, na isti lokaciji pa dan pozneje tudi zvočni performans Na ta veseli dan kulture. Pestro bo tudi v Cukrarni, kjer bo 31. januarja solo performans Anite Wach Sto VN20 zdravic ter koncertni performans Uroša Kaurina in Tomaža Groma Tonight I Celebrate. Celoten program najdete na www.vntheatre.com/sl/hotspot.

Godibodi TV: Janez Dovč & Goran Krmac + Robert Petan, YouTube

20/01

Virtualni cikel petih koncertov GodibodiTV tketa glasbena gostitelja Janez Dovč in Goran Krmac, ki bosta gostujočega avtorja postavila v unikatno, novo zvočno podobo. V letošnji izdaji bodo z njima nastopili Brina Vogelnik, Rudi Bučar, Urša Mihevc, Eva Hren in Robert Petan. Slednji, brežiški glasbenik mlajše generacije, bo 20. januarja odprl sezono, koncerte, ki bodo vključevali tudi pogovore z gosti, pa si boste lahko ogledali na portalu YouTube (povezava: www. youtube.com/@JanezDovcMusic).

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.