Damjana Kolar

 |  Kultura

Film tedna / Alcarràs

Radosti in tegobe družine pridelovalcev breskev, ki se sooča z negotovo prihodnostjo

V Kinodvoru bo 25. januarja ob 20.00 premiera filma Alcarràs katalonske režiserke Carle Simon. Dobitnik zlatega medveda na Berlinalu predstavlja radosti in tegobe družine pridelovalcev breskev, ki se sooča z negotovo prihodnostjo. Po projekciji bo sledil pogovor z režiserko preko Zooma.

Družina Solé se že dolga leta preživlja s pridelavo breskev v vasici v osrčju Katalonije. A letos je vse drugače. Zaradi neurejenih papirjev glede lastništva hiše jim grozi izselitev, prodaja pridelka pa v vedno bolj krutih tržnih razmerah ne omogoča več dostojnega življenja. Vedno več kmetovalcev iz soseščine zemljo prodaja za postavitev energijskih solarnih sistemov. Medtem ko otroci še najmanj občutijo breme negotove prihodnosti, želi odraščajoči Roger v duhu mladostne zagnanosti družini pomagati, a njegov trmasti oče vedno večje breme tiho nosi na svojih ramenih. Bodo težave družino povezale ali povzročile njen razpad?

"Alcarràs je majhna vas v osrčju Katalonije, kjer moja družina goji breskve. Na posestvu sem preživljala vse božične in poletne počitnice; vse, kar smo tam doživeli in si delili, ima za mojo družino velik čustveni pomen. Ko je pred nekaj leti umrl moj dedek, sta zemljo in skrb zanjo podedovala stric in teta. Žalost, ki smo jo občutili ob dedkovi smrti, me je pripravila do tega, da sem začela bolj ceniti njegovo zapuščino in delo. Prvič sem pomislila, da bi drevesa, ki mi tako veliko pomenijo, lahko izginila. Nenadoma sem začutila potrebo, da pokažem ta kraj; njegovo svetlobo, drevesa in polja, ljudi, njihove obraze, trdo delo, poletno vročino … Zdelo se mi je, da ima vse to ogromno filmsko vrednost. Zadnja trgatev na zemlji družine Solé se mi je zdela dobra kulisa za razmislek o svetu, ki ga kmalu ne bo več," je zapisala režiserka.

Carla Simón se je rodila leta 1986 in odraščala v Kataloniji. Njen avtobiografsko navdahnjeni film Poletje 1993 (Estiu 1993) je bil leta 2017 prikazan na Berlinalu, kjer je prejel nagrado za najboljši prvenec in veliko nagrado žirije v sekciji Generacija Kplus, kasneje pa pobral še več kot trideset nagrad na svetovnih festivalih ter bil izbran kot uradni španski kandidat za oskarja. Film smo si leta 2017 v okviru festivala Mesto žensk lahko ogledali tudi v Kinodvoru. Alcarràs je režiserkin drugi celovečerec.

ED7vTk_LcU8

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.