STA

 |  Politika

Erdogan / »Volitve bodo 14. maja«

Predsedniške in parlamentarne volitve v Turčiji bodo mesec dni prej, kot je bilo prvotno načrtovano

Predsedniške in parlamentarne volitve v Turčiji bodo potekale 14. maja, mesec dni prej, kot je bilo prvotno načrtovano, je v nedeljo sporočil turški predsednik Recep Tayyip Erdogan. Spremembo datuma volitev je podprla tudi opozicija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ne gre za predčasne volitve, ampak za njihovo pospešitev," je Erdogan pojasnil prejšnji teden ob robu srečanja z mladimi volivci v mestu Bursa na zahodu Turčije, ko je že nakaz možnost, da bodo volitve maja.

S prilagoditvijo datuma bi po pisanju nemške tiskovne agencije dpa lahko pridobil nekaj dodatnih glasov, saj se številni verni muslimani junija v času več praznikov, verjetno ne bi odpravili na volišča.

"Ne gre za predčasne volitve, ampak za njihovo pospešitev."

Recep Tayyip Erdogan,
turški predsednik

Prihajajoče volitve bodo najzahtevnejše za turškega predsednika, ki je na oblasti že 20 let. Leta 2003 je bil izvoljen za predsednika vlade, od leta 2014 pa je predsednik države. Maja se bo tako potegoval za tretji mandat, kar pa po mnenju opozicije ni v skladu z ustavo, ki tretjo kandidaturo dovoljuje le v primeru razpisa predčasnih volitev.

Erdoganovi podporniki sicer opozarjajo, da je bil leta 2018 izvoljen za predsednika po novem predsedniškem sistemu v skladu z obsežnimi ustavnimi reformami. V luči tega dodajajo, da se njegov predsedniški mandat leta 2014 ne šteje v kvoto dveh. Ustavni pravniki pa so glede tega vprašanja razdeljeni.

Nov datum volitev je podprla tudi opozicija, ki pa se še vedno prepira glede izbire skupnega kandidata, ki bi se zoperstavil Erdoganu. Vir iz opozicijskih strank je za AFP povedal, da bo njihov skupni kandidat znan predvidoma februarja. Kampanja pred volitvami naj bi se uradno začela 10. marca.

iwenXLcTvr4

gU312rao5c8

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.