STA

 |  Svet

Zelenski / »Ne gre za 5, 10 ali 15 tankov. Potreba je večja.«

Razrešitev več visokih ukrajinskih uradnikov zaradi domnevnih nepravilnosti in korupcije je bila potrebna, je dejal ukrajinski predsednik Zelenski. Odzval se je tudi na novico, da naj bi nemški kancler Olaf Scholz privolil v dobavo tankov leopard Kijevu

Razrešitev več visokih ukrajinskih uradnikov zaradi domnevnih nepravilnosti in korupcije je bila potrebna, je v svojem rednem nagovoru v torek zvečer dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Ob tem se je previdno odzval na novico, da naj bi nemški kancler Olaf Scholz privolil v dobavo tankov leopard Kijevu, poročajo tuje tiskovne agencije.

"To je pošteno, potrebno za našo obrambo in pomaga pri našem približevanju evropskim institucijam," je Zelenski dejal med večernim nagovorom. "Potrebujemo močno državo in Ukrajina bo to tudi postala," je dodal glede menjav na več visokih položajih.

Več visokih ukrajinskih uradnikov je v torek po razkritju domnevnih nepravilnosti in korupcije odstopilo. Med njimi so namestnik vodje kabineta ukrajinskega predsednika Kirilo Timošenko, namestnik generalnega tožilca Oleksij Simonenko, štirje namestniki ministrov in guvernerji petih ukrajinskih regij.

"To je pošteno, potrebno za našo obrambo in pomaga pri našem približevanju evropskim institucijam."

Volodimir Zelenski,
ukrajinski predsednik

Zelenski je po obtožbah o korupciji in okoriščanju nekaterih politikov v vojni že v ponedeljek napovedal spremembe v vladi, regionalnih oblasteh in varnostnih silah. V Ukrajini sicer številni sumijo, da so se nekateri predstavniki oblasti okoristili s finančno pomočjo Zahoda med vojno.

Medtem se je Zelenski v nagovoru previdno odzval na novico, da naj bi nemški kancler Scholz, ki bo danes na to temo tudi nagovoril nemški bundestag, privolil v dobavo bojnih tankov leopard 2 Ukrajini, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Veliko truda, besed in obljub," je dejal Zelenski in poudaril, da je pomembno, da "vidimo realnost". "Ne gre za pet, deset ali petnajst tankov. Potreba je večja. Vsak dan delamo vse potrebno, da bi zapolnili primanjkljaj. Hvaležen sem vsem, ki nas pri tem podpirajo," je pojasnil in dodal, da se morajo pogovori o dobavi leopardov "končati z odločitvami", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kijev in več zahodnih držav, med njimi Poljska in Finska, že dlje časa pozivajo Nemčijo, naj izda dovoljenje za dobavo tankov leopard, ki jih je Ukrajini pripravljeno dobaviti več evropskih držav. Nemčija mora kot proizvajalka odobriti vsak izvoz tankov, tudi iz drugih držav, vendar je bila do tega doslej zadržana.

ANXmnLVWgJg

vcjsZcXu1pM

vlGYuUybnPk

Dhqf4-v22KU

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.