STA

 |  Družba

Novinarji zapuščajo mednarodno zvezo / »Ne moremo biti del takšne organizacije«

Novinarski sindikati Danske, Norveške, Finske in Islandije so oznanili izstop iz Mednarodne zveze novinarjev (IFJ)

Novinarski sindikati Danske, Norveške, Finske in Islandije so v torek oznanili izstop iz Mednarodne zveze novinarjev (IFJ) v znak protesta proti politiki te organizacije, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Med drugim IFJ očitajo pomanjkanje transparentnosti in premalo strogo držo do Rusije.

Predsednica finskega novinarskega sindikata UJF Hanne Aho se je pritožila zaradi pomanjkanja preglednosti pri sprejemanju odločitev, pa tudi zaradi načina organizacije kongresov in volitev. "Upamo, da bo naš umik spodbudil druge članice IFJ, da bodo zahtevale spremembe," je dejala.

IFJ očitajo tudi, da dovoljuje novinarjem, ki delajo za ruske državne medije v Ukrajini, da ostanejo med njenimi člani, medtem ko je ruska zveza novinarjev vzpostavila več novih pisarn na štirih delno zasedenih ukrajinskih ozemljih, ki si jih je Rusija nezakonito priključila.

"Izključitev Rusije je le ena od njihovih zahtev. Njihova skupna letna članarina je veliko večja od naše, zato bo vodstvo organizacije postavljeno pred težko odločitev. V skladu s statutom IFJ sicer ni razlogov za našo izključitev." 

Vladimir Solovjov,
vodja ruskega sindikata

"Ne moremo biti del takšne organizacije," je po navedbah dpa dejal vodja norveškega sindikata NJ Dag Idar Tryggestad. Sindikati novinarjev iz štirih nordijskih držav si sicer že več let prizadevajo za spremembe pri IFJ, zdaj pa so skupaj sprejeli odločitev o izstopu.

V Moskvi so medtem poročali, da bi lahko sindikat novinarjev Rusije izključili iz IFJ. Vodja ruskega sindikata Vladimir Solovjov je dejal, da takšna odločitev za zdaj ni bila sprejeta in da so v stiku z vodstvom organizacije.

Po njegovih besedah so nordijski sindikati postavili ultimat, da bodo izstopili, če njihove zahteve ne bodo izpolnjene.

"Izključitev Rusije je le ena od njihovih zahtev. Njihova skupna letna članarina je veliko večja od naše, zato bo vodstvo organizacije postavljeno pred težko odločitev. V skladu s statutom IFJ sicer ni razlogov za našo izključitev," je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass dodal Solovjov.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.