STA

 |  Kultura

Gore in alpinizem / 29 novih filmov

Festival gorniškega filma, na katerem se bo zvrstilo 29 filmov, štiri predavanja in pogovorni večer o gorniški literaturi, bo potekal do 18. februarja 

Pod polarnim soncem

Pod polarnim soncem

V Cankarjevem domu v Ljubljani bodo danes odprli 17. Festival gorniškega filma, ki bo do 18. februarja potekal v Ljubljani, Domžalah, Linhartovi Radovljici in Celju. Na festivalu se bo zvrstilo 29 filmov, štiri predavanja in pogovorni večer o gorniški literaturi.

Festival gorniškega filma bo tudi letos predstavljal najnovejšo svetovno gorniško filmsko produkcijo. V štirih kategorijah napovedujejo 29 filmov domače in tuje produkcije.

V tekmovalni program letošnjega festivala so se uvrstili štirje slovenski filmi: Ena za reko: Zgodba Save režiserja Rožleta Bregarja, Tržaške prikazni o besedah in vetru v življenju Dušana Jelinčiča režiserja Dušana Moravca, animirani film Legenda o Zlatorogu Lee Vučko in Damirja Grbanovića ter Reševanje ledenikov Cirila Jazbeca.

698771342

"Na velikem platnu bodo prikazane epske zgodbe iz Himalaje. Prvi osvajalci Everesta pripovedujejo o prvih poskusih na najvišjem vrhu sveta. Film Ledni doktor odstira tančico z življenja pogumnih domačinov, ki opravljajo najbolj nevarno delo na svetu. Nizozemka Line van den Berg se v svojem prvem filmu poglobljeno sprašuje o položaju in vlogi žensk v sodobnem alpinizmu. Anglija je dežela tradicionalnega plezanja, ki ga tamkajšnji alpinisti ohranjajo v naravi in filmu ter so redni gostje festivala. V filmu Adam Ondra: premikanje meja bomo dobil vpogled v vsakodnevno življenje in trening plezalca, ki je po mnenju številnih najboljši na svetu. Spoznali bomo skorajda neskončne možnosti plezanja na otoku Reunion in bosonogega Charlesa, ki v francoskem Fontainebleauju pleza čez najtežje balvane na svetu. V filmu Bele sanje bomo skupaj z Jérémiejem Villetom iskali snežne koze, njegov sanjski fotografski motiv. Z Matevžem Lenarčičem bomo v filmu Temni pokrov sveta zbirali podatke o črnem ogljiku, drugem največjem povzročitelju globalnega segrevanja," pravi direktor festivala Silvo Karo.

BVSOidMzaIE

TPzfzV-1IWU

Organizatorji napovedujejo tudi pester spremljevalni program. Na drevišnjem predavanju bodo Bor Levičnik, Žiga Oražem in Matija Volontar govorili o prijateljstvu, ki se je začelo s članstvom v Slovenski mladinski alpinistični reprezentanci in jih je pripeljalo do tisočmetrske zahodne stene gore Pomlance v Himalaji.

Dan kasneje bodo v dvorani Lili Novy v CD govorili o gorniški literaturi. Natančneje o eni najuspešnejših odprav Karakorum 86, ko se je 12 plezalcev povzpelo na osemtisočak Broad Peak. Ta je vplivala na razcvet gorniške literature, saj je večina članov v naslednjih desetletjih spisala vsaj eno knjigo.

Po pogovoru bo Nejc Marčič, ki je za preplezano prvenstveno smer Sanjači zlatih jam v šesttisočaku K7 West prejel zlati cepin, predaval o soočanju s slabimi razmerami v steni.

Andrej Štremfelj bo v četrtek ob 50. obletnici ukvarjanja z alpinizmom in 30. obletnici prejema prvega zlatega cepina predstavljal svojo avtobiografijo Kristali sreče. Anja Petek pa bo v petek predavala o vztrajnosti in uresničevanju sanj o obisku visokih vrhov, premagovanju strmih sten in raziskovanju nedotakljivih linij.

Prav tako na predzadnji dan festivala bodo razglasili letošnje zmagovalce po izboru strokovne žirije, ki jo sestavljajo umetnostna zgodovinarka in novinarka Melania Lunazzi iz Italije, producent, režiser in snemalec Jure Niedorfer ter pisatelj, prevajalec, alpinist in svetovni popotnik Iztok Osojnik.

Zmagovalne filme bodo v Cankarjevem domu predvajali v petek ob 18. uri, v soboto, na zadnji dan festivala, pa še v ostalih sodelujočih krajih.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.