Luka Volk

 |  Mladina 7  |  Politika

Podražitev vrtcev / Bi morali biti vrtci brezplačni za vse?

Zaradi zvišanja plač – in obenem podražitve materiala in živil – je večina slovenskih občin napovedala zvišanje cen vrtcev

Po dogovoru vlade in SVIZ so se zvišale plače pomočnic vzgojiteljic; te so s tem prestopile prag minimalne plače. Zaradi zvišanja plač – in obenem podražitve materiala in živil – je večina slovenskih občin napovedala zvišanje cen vrtcev, največje v občini Lenart, kjer so ceno zvišali za 38 odstotkov. Na občinah vztrajajo, naj se zvišanje stroškov krije iz državnega proračuna, sicer bodo morali breme dodatnih stroškov nositi starši. V povprečju se cene vrtcev zvišujejo za devet do 12 odstotkov.

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik je v intervjuju za Dnevnik dejala, da so občine že doslej zagotavljale sredstva za doplačilo do minimalne plače pomočnicam vzgojiteljic, »učinek tega dviga zato ni 12-odstoten. Učinek pri vzgojiteljicah, ki so dobivale nižjo plačo od minimalne, je za občine ničeln.« Dodala je, da cena dela pomočnice vzgojiteljice znaša od pet do sedem odstotkov cene vrtcev, »torej učinek dviga ne more povzročiti 12- do 17-odstotne podražitve cen«. Obenem je dodala, da »vse večje občine niso dvignile cen. To je zelo zgovorno. Po mojem mnenju gre za zavajanje občin, ki so izkoristile priložnost za podražitev in dviga cen nočejo prevzeti.« V vladi menijo, da bi morale občine dodatne stroške pokriti z višjimi povprečninami – te so se letos zvišale za 53 evrov.

Vladna koalicija se je v koalicijski pogodbi sicer zavezala, da bo preučila možnost državnega financiranja zadnjega leta vrtca in da bo hkrati preučila možnost brezplačnega vrtca za vse.

Stranka SD je pred dnevi vložila poslansko pobudo, naj država sofinancira zvišanje stroškov dela v predšolski vzgoji. Raziskava, ki jo je agencija Ninamedia opravila med 13. in 14. februarjem, razkriva, da se s pobudo stranke SD strinja 60 odstotkov anketirancev, okoli 22 odstotkov pa jih predlogu nasprotuje. Šestinšestdeset odstotkov anketirancev, ki prihajajo iz gospodinjstev z otroki, ki obiskujejo vrtec, predlog podpira, skoraj 24 odstotkov pa jih predlogu nasprotuje.

S predlogom, naj država nase v celoti prevzame stroške financiranja plačila vrtcev, se strinja 49 odstotkov vprašanih, odstotek je nekoliko višji, če upoštevamo zgolj gospodinjstva z otroki, ki obiskujejo vrtec – predlog v tej skupini podpira skoraj 55 odstotkov vprašanih.

Da bi morali biti vrtci brezplačni, meni 49 odstotkov vprašanih, ta delež je pri gospodinjstvih z otroki, ki obiskujejo vrtec, spet večji: predlog podpira skoraj 57 odstotkov vprašanih.

Zanimivi so tudi odgovori glede na pripadnost parlamentarnim strankam. Zadnji predlog največjo podporo uživa – nekoliko presenetljivo morda – med volivci Nove Slovenije. Podprlo bi ga kar 75 odstotkov vprašanih. Sledi Levica s 66,7 odstotka, Gibanje Svoboda s 55,2 odstotka in SD s 50 odstotki. Na repu so se znašli volivci SDS, predlog bi podprlo 42,4 odstotka vprašanih.

Pisma bralcev pošljite na naslov pisma@mladina.si. Minimalni pogoj za objavo je podpis z imenom in priimkom ter naslov. Slednji ne bo javno objavljen.